Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că decizia Curţii Constituţionale în cazul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 este "un act de dreptate făcut salariaţilor din învăţământ care cumulează pensiile de mizerie cu salariul".
În opinia lui Cornea, această decizie împiedică crearea unui haos în sistemul de învăţământ în mijlocul anului şcolar, prin "lipsirea" elevilor de cadre didactice calificate.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia CC este un fapt de normalitate "într-o activitate politică anormală, unde Parlamentul nu există şi Guvernul îşi arogă toate drepturile".
Potrivit lui Isvoranu, primul lucru care ar trebui făcut ar fi să se revizuiască regimul ordonanţelor.
Isvoranu a precizat că, chiar şi în condiţiile în care OUG 230 rămânea valabilă, în sistemul de învăţământ nu se putea aplica. "Dacă aplicam ordonanţa, trebuia să dăm acasă mii de elevi, pentru că nu aveam cu ce să ne prezentăm la catedră", a adaugat liderul Federaţiei "Spiru Haret".
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, aplaudă decizia Curţii Constituţionale, considerând-o normală.
"OUG 230, cu bune intenţii, a făcut un abuz. Eu am înţeles că vor să limiteze cumulul dintre salariile şi pensiile exorbitante, dar au lovit în toţi amărâţii din România. Puteau găsi soluţii dacă se consultau cu noi, aceasta este dovada că nu există dialog social", a explicat Bobulescu.
În opinia lui Bobulescu, interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat se putea face pentru cei care se pensionează devreme, înainte de vârsta legală de pensionare sau pentru cei care depăşesc 5.000 de lei din cumulul celor două venituri, nu pentru cei care nu ajung nici la 2.000 de lei.
Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.
Astfel, Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.
După anunţul deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea OUG 230/2008, premierul Emi Boc a afirmat că Guvernul va promova un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbătut în Parlament în procedură de urgenţă.
El a precizat că proiectul de lege va fi aprobat într-o viitoare şedinţă de guvern şi va fi transmis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 230 din 30 decembrie 2008, publicată, în 5 ianuarie în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.
Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.
Comentarii