Camera Deputaţilor dezbate luni, de la ora 16.00, moţiunea simplă a 52 de deputaţi PSD cu tema "Şeitan, un tsunami PDL care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor".
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.
Grupul PSD-PC are la Cameră 97 de membri. Moţiunea ar putea fi susţinută, în pricipiu, şi de PNL, probabil în schimbul susţinerii social-democraţilor pentru moţiunea simplă a liberalilor pe sănătate, care va fi discutată marţi la Cameră. Liberalii, care au 57 de deputaţi, ar urma să ia o decizie oficială în şedinţa de luni dimineaţă a conducerii partidului, care va fi confirmată în şedinţa de grup de la Cameră.
Semnatarii moţiunii, care a fost depusă în 16 martie, îl acuză pe ministrul Muncii că, prin actele normative elaborate şi proiectele propuse spre adoptare, prin acţiunile şi declaraţiile publice, a adus grave prejudicii financiare şi morale salariaţilor bugetari, pensionarilor, copiilor beneficiari de alocaţii de stat, persoanelor aflate în şomaj.
"Încă de la începutul mandatului de ministru, prin acţiunile sale, domnul Mihai Şeitan a dovedit incoerenţa şi incompetenţa Guvernului Boc în a gestiona problemele din sistemul de protecţie socială. Reforma acestui sistem, frecvent invocată de domnul ministru, nu poate justifica şi nu poate masca grava incapacitate de a promova interesele şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor români", se arată în textul moţiunii.
Deputaţii PSD îl acuză pe Şeitan de aplicarea dezastruoasă a Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului bugetar, de neexercitarea obligaţiilor legale ce îi revin în organizarea metodologică pentru aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul salarizării şi de provocarea unor excese şi "aberaţii" în aplicare, prin reducerea veniturilor salariale ale bugetarilor.
PSD reclamă aplicarea defectuoasă a legii salarizării unice şi că principiile echităţii şi unităţii legii nu sunt respectate, existând diferenţieri salariale nejustificate pentru funcţii similare şi/sau echivalente din instituţii diferite.
"Politicile din domeniul salarizării, măsurile promovate de Ministrul Muncii şi Guvernul Boc sunt: nelegale, prin încălcarea regulii drepturilor câştigate prin lege sau contractul colectiv de muncă; prejudiciabile, pentru salariaţii ale căror venituri sunt drastic reduse; confuze, prin modul în care se realizează echivalarea funcţiilor, gradelor şi treptelor profesionale; discreţionare, prin stabilirea lor în afara oricărei reguli sau proceduri, doar prin voinţa neîngrădită a ordonatorului principal de credite", se arată în moţiunea PSD.
PSD mai susţine că Şeitan şi Guvernul Boc, prin OUG nr. 114/23 decembrie 2009, au eliminat valoarea minimă a punctului de pensie de 45% din salariul mediu pe economie începând cu anul 2010, creându-se posibilitatea reducerii valorii punctului de pensie la 39,9% din salariu mediu brut pe economie.
"Această măsură antisocială reduce puterea reală de cumpărare a tuturor celor 5,7 milioane de pensionari cu 12% în anul 2010 faţă de nivelul anului anterior", afirmă deputaţii PSD.
Moţiunea simplă a PSD mai acuză faptul că prin Legea nr.329/2009, care limitează cumulul pensiei cu salariul, se afectează grav dreptul constituţional la muncă al unor cetăţeni români.
PSD apreciază, în textul moţiunii, că proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice este "un proiect al precarităţii sociale", care nu urmăreşte îmbunătăţirea puterii de cumpărare a pensionarilor, ci creează mecanismul legislativ pentru a continua reducerea valorii punctului de pensie sub cota de 45% din salariul mediu brut pe economie.
Moţiunea PSD acuză şi "comunicarea defectuoasă şi nefundamentată a unor intenţii ale Guvernului Boc de către ministrul PDL Şeitan", referindu-se la intenţia de a modifica condiţiile de acordare a alocaţiei de stat pentru copii.
PSD critică măsurile ineficiente ale Guvernului în formarea profesională, stimularea angajatorilor, în pofida creşterii şomajului la 8,1%.
Deputaţii PSD mai acuză ineficienţa sau inexistenţa dialogului social, lipsa unor dezbateri publice prealabile promovării de către Guvern a unor proiecte de lege.
Moţiunea PSD îi solicită lui Mihai Şeitan elaborarea urgentă a normelor metodologice privind aplicarea corectă şi unitară a Legii nr.330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi suspendarea aplicării acelor dispoziţii care au dus la diminuarea veniturilor salariale din decembrie 2009 ale unora dintre cei vizaţi.
De asemenea, PSD îi cere ministrului Muncii abrogarea articolelor 3-6 din din OUG nr. 114/2009 , creşterea cuantumului pensiei sociale minime garantate, începând cu luna aprilie, de la 350 lei la 400 lei, eliminarea prevederilor Legii nr. 329/2009 şi a Ordinului Ministrului Muncii nr. 1730/20 noiembrie 2009 cu privire la restricţiile care limitează cumulul pensiei cu veniturile salariale.
Comentarii