Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, vineri, ca procesul intentat de Florin Chilian Ministerului Culturii (MCPN) - pentru drepturile de autor asupra piesei "Zece" - să fie rejudecat, însă doar în privinţa cuantumului despăgubirilor pe care muzicianul trebuie să le primească.

ICCJ a admis recursul lui Florin Chilian şi a anulat decizia instanţei inferioare, însă doar în legătură cu cuantumul daunelor, şi a decis ca instanţa Curţii de Apel Bucureşti să rejudece această cerere a artistului.

Instanţa supremă a recunoscut, astfel, dreptul de autor al lui Chilian asupra piesei "Zece".

Curtea de Apel Bucureşti a recunoscut, la sfârşitul lui februarie 2009, drepturile de autor şi conexe ale lui Florin Chilian pentru piesa "Zece", obligând Ministerul Culturii la plata a 10.000 de lei cu titlul de daune.

Florin Chilian a atacat această sentinţă cu recurs, acesta afirmând, la acea dată, că a contestat cuantumul desbăgubirilor.

În februarie 2008, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea muzicianului, prin care acesta cerea daune de un milion de euro cu titlu de despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor ale piesei "Zece".

Artistul a contestat soluţia instanţei de fond pentru "netemeinicie şi nelegalitate" şi a solicitat Curţii de Apel Bucureşti schimbarea în tot a sentinţei pronunţate şi admiterea cererii de chemare prin care s-a solicitat constatarea încălcării de către Ministerul Culturii a drepturilor de autor conexe, precum şi obligarea la plata despăgubirilor în valoare de 3.306.000 de lei.

În mai 2008, Florin Chilian a deschis acţiunea în instanţă împotriva Ministerului Culturii, cerând justiţiei să constate încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe asupra compoziţiei muzicale "Zece", folosită de GMP în 2005 pentru realizarea campaniei "Mai bine o carte".

Potrivit lui Chilian, spotul de promovare a campaniei a fost difuzat fără ca el să cesioneze drepturile de autor şi conexe asupra piesei "Zece" şi fără să-şi fi dat acordul scris în vederea folosirii compoziţiei muzicale ce-i aparţine. În acest sens, artistul a cerut despăgubiri de un milion de euro pentru că, potrivit acestuia, Ministerul Culturii i-a încălcat drepturile de autor.

Piesa "Zece" este înregistrată la CREDIDAM - Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi.