Prestarea serviciilor de transport rutier de către persoane fără autorizaţie va fi sancţionată prin pierderea dreptului de utilizare a autovehiculului timp de şase luni, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind combaterea transportului ilicit de persoane.

Astfel, operatorilor de transport în comun şi taximetriştilor care utilizează autovehiculul fără să deţină autorizaţie de transport li se suspendă dreptul de utilizare a maşinii prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională corespunzătoare.

De asemenea, proiectul prevede aceeaşi sancţiune şi în cazul pesoanelor neautorizate care utilizează autovehicule pentru pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere.

În cazul operatorilor de transport în comun se interzice utilizarea vehiculului şi dacă nu se poate face dovada existenţei copiei autorizaţiei de transport şi licenţa de traseu.

Ofiţerii şi agenţii de poliţie rutieră vor avea dreptul să reţină documentele solicitate dacă acestea au valabilitatea depăşită sau nu sunt conforme cu transportul efectuat.

Acrul normativ va interzice staţionarea taxiurilor în altă localitate decât cea pentru care a fost emisă autorizaţa.

O altă modificare se referă la faptul că şi agenţii poliţiei rutiere sunt împuterniciţi să constate şi să aplice sancţiuni persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public fără bilet sau abonament. În prezent, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către împuterniciţii primarilor, de preşedinţii consiliilor judeţene sau persoanele desmnate de către aceştia.

Proiectul mai prevede că instructorii auto pot fi autorizaţi numai dacă a fost angajat cel puţin trei ani cu normă întreagă sau a activat cel puţin şase ani ca instructor auto atestat sau dacă au deţinut autorizaţie pentru activitatea de pregătire practică a conducătorilor auto, eliberată de autoritatea competentă şi nu a avut suspendat permisul de conducere şi/sau atestatul în ultimii tri ani.

Persoanele care prestează activităţi de instructori auto fără autorizaţie, sau cu ea suspendată, anulată, retrasă, expirată etc, vor fi sancţionate cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei.

Autorităţile explică în nota de fundamentare că proiectul a fost elaborat ca urmare a amplificării activităţilor ilicite în domeniile transportului rutier de persoane, cel în regim de taxi şi în regim de închiriere, al serviciilor de transport public local, precum şi în activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto.

"Activităţile ilicite din domeniu au un impact negativ asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport de
persoane", se mai spune în nota de fundamentare.

Reprezentanţii Executivului şi cei ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi au semnat la mijlocul lunii martie un protocol pentru rezolvarea revendicărilor organizaţiei, transportatorii anunţând, după semnarea documentului, că renunţă la protestele programate.

Anterior, liderii confederaţiei au anunţat că peste 11.000 de transportatori vor protesta în faţa sediului Executivului, solicitând o hotărâre de guvern pentru amendarea firmelor de transport neautorizate, prelungirea autorizaţiilor până în 2016 şi o lege unică a transporturilor.

Potrivit organizaţiei patronale, transportatorii neautorizaţi aduc pierderi anuale la buget de 300 milioane de euro, prin neimpozitarea activităţii.