Sectorul energiei a cunoscut un salt în preţuri, după apariţia uraganului Harvey, în condiţiile în care preţul benzinei a crescut în SUA, iar rafinăriile de pe coastă au redus sau chiar oprit operaţiunile de producţie din cauza uraganului, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank, citat de Mediafax.
Precipitaţiile generate de primul uragan care a lovit Texasul în ultimul deceniu produce, în acelaşi timp, griji suplimentare pentru recoltele de soia şi bumbac, adaugă analistul în comentariul privind evoluţia preţurilor la mărfuri din săptămâna precedentă.
Metalele preţioase stau cuminţi, spune analistul, în condiţiile în care aurul se străduieşte să treacă de pragul cheie de rezistenţă şi aşteaptă veştile de la reuniunea bancherilor centrali din Jackson Hole, Wyoming.
Acţiunea pare să se întâmple în sectorul metalelor industriale. Indicele Bloomberg pentru metale industriale, în frunte cu zincul şi aluminiul, a atins cel mai ridicat nivel din decembrie 2014 încoace şi a înregistrat creşteri în 8 săptămâni din ultimele 10.
Creşterea preţului la metale industriale se datorează în mare parte Chinei. Dorinţa Beijingului de a închide fabricile şi platformele industriale poluante a fost cea care a determinat această creştere, mai ales la aluminiu şi zinc. Poziţiile speculative pe marginea acestei decizii au crescut exploziv, ceea ce i-a determinat pe anumiţi legiuitori să impună restricţii pentru limitarea lor, rugându-i pe investitori să fie mai prudenţi şi raţionali.
Cuprul a beneficiat şi el de acest elan, atingând cele mai bune valori din ultimii doi ani pe pieţele de la New York şi Londra. Fondurile care speculează cupru au cea mai mare expunere din 2006 încoace, adică de când se ţine evidenţa acestor tranzacţii!
Comentarii