Elevii Școlii nr. 124 din Sectorul 5 al Capitalei, care a ars luni dimineață, vor fi cel mai probabil relocați la alte trei școli din apropiere, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar București, Marian Banu.

"Vom avea o întâlnire de urgență, vom identifica soluții pentru a finaliza în condiții de normalitate anul școlar. În primul rând, în cel mult două ore, va avea loc o ședință operativă cu directorii unităților de învățământ din apropiere, conducerea inspectoratului școlar a dispus identificarea acestor soluții, informăm părinții că nu va fi afectat anul școlar, nu vor fi afectate examenele naționale, aceste lucruri sunt foarte importate. Incendiul a fost practic localizat, dar este într-o clădire destul de veche, autoritățile locale sunt sigur vor lua măsuri operative ca până la începutul anului școlar să găsim o formulă fie de reabilitare, fie de demolare", a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Acesta a precizat că în Școala nr 124 din Sectorul 5 al Capitalei învățau 750 de copii, existând trei clase terminale de a VIII-a, elevii urmând să fie relocați.

"Avem cel puțin trei școli în apropiere, avem și o grădiniță. Evident că vom relua rapid problema autorizațiilor cu ISU, dar în primul rând cu autoritățile locale pentru că trebuie înțeles că este o muncă de echipă. Autorizațiile se obțin la standardele europene și sunt unele clădiri în București care nu mai pot obține aceste autorizații în mod obiectiv din punct de vedere al construcțiilor. Dacă ne uităm la clădire, a fost reabilitată, nu structural, pentru că noi am am avut un program prin care noi am reabilitat un sfert din unitățile din învățământ din Capitală la standarde ultramoderne și prin care am verificat absolut tot, structura de rezistență, instalații șamd. Controalele le exercită instituțiile abilitate, colegii de la ISU, evident că problema autorizațiilor face parte prioritar din problema cadrelor didactice și siguranței copiilor și evident că este un semnal că lucrurile trebuie văzute mult mai serios. La raportul de început de an școlar, avem două categorii de rapoarte, pe clădiri, sunt 915 sunt în București și rapoarte pe unități de învățământ. Sunt unități de învățământ care au autorizație pe una două sau trei clădiri și sunt unități care nu au pe sala de sport sau pe cabinetul medical. Cel puțin 200 dintre ele nu au nevoie de autorizație conform legislației actuale și noi avem circa 70-80 de dosare pentru a abține aceste autorizații. Vom lua măsuri de urgență, conducerea inspectoratului a dispus luarea unor măsuri de urgență ca mâine dimineață copiii să fie mutați la școlile din apropiere în funcție de vârstă, școala pregătitoare are prioritate, cei mici au prioritate să nu-i ducem prea departe, au prioritate cei de clasa a VIII-a care vor susține examenele naționale", a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti

Marian Banu a mai anunțat că toate documentele școlare au fost salvate în urma incendiului.

Școala nr. 124 din sectorul 5 al Capitalei, unde a izbucnit un incendiu puternic luni dimineață, nu are autorizație de securitate la incendiu, instituția de învățământ obținând în 2001 un aviz de securitate la incendiu, pentru lucrări de consolidare și refuncționalizare, potrivit ISU București-Ilfov.