”Suntem un sistem social de asigurări de sănătate”, spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în condițiile în care 17 milioane de persoane beneficiază de asigurări de sănătate și doar 5 milioane plătesc.

Pintea a participat, luni, la inagurarea unui proiect de investiție al Spitalului Județean Bistrița Năsăud, care vizează reamenajarea circuitelor medicale de la parterul spitalului pentru amplasarea unui CT și a unui RMN.

Pintea a declarat, într-o conferință de presă, că Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială, a cumpărat aparatură de imagistică medicală în sumă de 19,8 milioane de euro, bani cu care au fost cumpărate 14 CT-uri și 24 de RMN-uri.

„La Bistrița a avut o revelație, pentru că sistemul din România are o șansă deoarece sunt manageri și președinți de consilii județene care înțeleg ce înseamnă sănătatea și fac ce trebuie. Dotarea cu aparatură medicală este unul din punctele pe care Guvernul României l-a promovat în programul de guvernare și pentru că vorbim de aparatură imagistică, Ministerul Sănătății prin Banca Mondială a alocat o sumă de 19,8 milioane de euro pentru achiziționarea 14 CT-uri și a 24 de RMN-uri. În acest moment, avem montate 9 din 14 CT-uri și 16 din cele 24 de RMN-uri. Calitatea actului medical începe de la diagnostic, iar diagnosticul se poate face cu aparatură medicală performantă. Ministerul Sănătății alege să finanțeze lucrurile care funcționează, pentru că am mai finanțat obiective de investiții, dar aici am văzut calitate”, a declarat Sorina Pintea.

Chiar dacă Ministerul Sănătații investește în achiziția de echipamente performate, nu are deocamdată soluții pentru a reduce timpii de așteptare pentru pacienții care au nevoie de astfel de investigații și care ajung la 3 luni pentru o ingastigație la CT și 6 luni pentru o analiză de rezonanță magnetică.

Răspunzând unei întrebări legate de suplimentarea fondurilor pentru a reduce timpul de așteptare al pacienților pentru acest tip de investigații, Sorina Pintea, a declarat că sistemul de asigurări de sănătate este unul social.

“Suntem un sistem social de asigurări de sănătate. Suntem 17 milioane de persoane care beneficiem de asigurări de sănătate și doar 5 milioane plătesc, restul sunt asigurați prin efectul legii. Prin urmare, se încearcă suplimentarea de fonduri pe fiecare trimestru pentru că atunci se face un bilanț, dar din păcate există județe în care listele de așteptare sunt într-adevăr foarte mari, e un sistem de asigurare social de sănătate”, a spus Sorina Pintea.