Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, la Iași, că a cerut spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății situația contractelor de voluntariat, primind, până în prezent, răspuns doar de la trei spitale din cele peste o sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sorina Pintea spune că ministerul nu poate să o cerceteze pe doctorița de la spitalul Ilfov, deoarece are alte atribuții, dar cercetarea o va face Colegiul Medicilor.

"Cercetarea doctoriței de la Ilfov poate fi făcut de către organismul profesional Colegiul Medicilor. Ministerul Sănătății are alte atribuții are o anchetă acolo prin Direcția de Sănătate Publică, adică Ministerul Sănătății în teritoriu și noi vom lua măsurile noastre", a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă, la Iași.

Totodată ministrul spune că pentru a face mai clară situația privind contractele de voluntariat a cerut spitalelor din subordinea ministerului Sănătății raport privind numărul de contracte de voluntariat semnate.

"Au fost foarte multe polemici legate de acel contract de voluntariat. Insist și spun că este ilegal să faci contract de voluntariat direct spital-medic. Medicina este o profesie liberală reglementată de legi speciale. Nu putem face contract de voluntariat cu un medic pe medicină. (...) Conform legii, trebuie să existe o organizație creată care să preia voluntarii. Spitalul poate fi sau nu organizație gazdă dacă îndeplinește niște condiții. Deci sunt mai multe proceduri pe care le este foarte greu să le aplice mai multe spitale și nu inteleg de ce. Am cerut până luni la ora 14.00 situația contractelor de voluntariat în spitalele din subordinea ministerului Sănătății. Sunt peste o sută, știți de la câte am primit? De la trei" a declarat ministrul Sănătății.

Reacţia ministrului Sănătății vine după ce, în ultima perioadă, s-au identificat doi falşi medici care profesau. Este vorba despre italianul Matteo Politi care a operat în cinci clini private din Capitală şi Raluca Daniela Bîrsan, care a lucrat zece ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, ca voluntar. Ambii deţineau diplome false.