Preşedintele CJ Cluj, Alin Tișe,a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj şi sesizarea Avocatului Poporului în cazul copilului de 9 ani, omorât în bătaie de mamă,având în vedere că familia a fost în atenția Direcției și că sunt suspiciuni privind abordarea superficială a interesului copilului.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Cluj transmis, marți, presei, analiza preliminară a documentelor ridicate de la DGASPC Cluj de către Corpul de Control al preşedintelui CJ Cluj indică deficienţe generale de sistem, care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor.

„În legătură cu evenimentul tragic petrecut sâmbătă, 6 iulie, în care un minor în vârstă de nouă ani a decedat, deoarece DGASPC este o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în regim de urgenţă, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a dispus un control la DGASPC Cluj efectuat de Corpul de Control. Analiza preliminară a documentelor ridicate de către Corpul de Control al preşedintelui indică deficienţe generale de sistem, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situaţia copiilor pe tot parcursul evoluţiei cazurilor.

De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât şi deficienţele de sistem care au dus la această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj sesizează instituţia Avocatului Poporului şi pune la dispoziţia acesteia toate documentele necesare. De asemenea, a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj, efectuat de o societate specializată neutră”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții CJ Cluj au susținut că există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii DGASPC Cluj, în condițiile în care, în ultimii patru ani, conducerea acestei instituții „a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii”.

„Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată. Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menţionează faptul că <<mama copilului este diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoţitor). Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat/agresiv, ideaţie suicidară>>.

Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat <<că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie>>”, se mai arată în comunicat.

CJ Cluj a menţionat că nu este prima acţiune pe care Corpul de Control al preşedintelui o desfăşoară la DGASPC Cluj cu privire la disfuncţionalităţi de sistem, din septembrie 2018 fiind desfăşurate nouă controale, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale şi opt comisii de disciplină.

Un copil de 9 ani a fost găsit mort, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuință din Cluj-Napoca, pe corpul acestuia fiind găsite urme de violență. După audieri, mama copilului a recunoscut că și-a omorât fiul și a fost reținută, apoi arestată preventiv.

Femeia mai are doi copii, geamănul celui decedat și încă un băiat de 12 ani, care au fost internați într-un centru de primire în regim de urgență din Cluj-Napoca, unde s-a stabilit că băiatul cel mic fusese și el bătut.

DGASPC Cluj a precizat că în urmă cu patru ani, cei trei frați au mai fost în sistemul de protecție, fiind crescuți în sistemul de asistență maternală, după care au fost redați mamei, care a fost, atunci, ajutată, iar reintegrarea a fost monitorizată.