Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul legislativ prin care ziua de 12 octombrie devine Ziua alfabetului, limbii și culturii armene. Inițiativa prevede și organizarea de manifestații consacrate promovării culturii armene, pentru celebrarea unui mileniu de conviețuire pe pământ românesc.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de cameră decizională, în unanimitate, proiectul de lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie - Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene.

Inițiativa aparține lui Pambuccian Varujan - deputat UAR (minoritãti) și Vosganian Varujan - deputat ALDE.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare declararea zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului și culturii armenilor, astfel se preconizează organizarea unor manifestări și programe culturale educative artistice cu caracter social sau științific, consacrate promovării limbii alfabetului și culturii armene”, prevede raportul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Motivele inițiativei se referă la consacrarea anumitor evenimente istorice.

„Sărbătorirea Zilei limbii alfabetului şi culturii armene ca zi oficială în România reprezintă o încununare a unui mileniu de convieţuire exemplară pe pământ românesc şi a viziunii excepţionale avute de cei care au redactat documentul fondator al naţiunii române moderne, Proclamaţia din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia”, prevede expunerea de motive.

"Sărbătorirea Zilei limbii alfabetului şi culturii armene poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţii la aflate în subordinea sau coordonarea acestora de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice prin organizarea şi sau participarea la programe şi manifestări culturale educativ artistice cu caracter social sau ştiinţific consacrate promovării limbii alfabetului şi culturii armene. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea şi coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulări în bune condiţii a manifestărilor prevăzute în limita alocaţiilor bugetare aprobate", se arată în proiectul de lege.

La dezbaterea din plen, deputatul USR Iulian Bulai a declarat că Millenium Business Center, o construcție din cartierul armenesc al Bucureștiului, reprezintă o "palmă" dată arhitecturii din București, comunității, culturii și civilizației armenești.

Astăzi suntem aici să ne punem cenușă în cap. Onorăm o cultură și o civilizație prin cuvinte frumoase și prin legi, dar unii politicieni, acum câțiva ani, au făcut cel mai mare abuz față de comunitatea armenească din țară și din București: Millenium Business Center, o construcție oribilă. Este o palmă dată arhitecturii din București, comunității, culturii și civilizației armenești. Vrem să facem lucruri bune pentru o recunoaștere nu doar simbolică, ci și concretă, plină de respect, bun simț și recunoștință în fața acestei comunități în viața culturală. Haideți să rezolvăm această problemă și apoi să ne batem cu pumnul în piept pentru rezolvarea și altor lucruri importante, dar mai degrabă simbolice.

Inișiativa a fost adoptată de Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaților.

Prin urmare proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.