Ministrul de Finanțe interimar Eugen Teodorovici a anunțat că Guvernul a aprobat, luni, un proiect de hotărâre prin care este alocată suma de 1,4 miliarde de lei pentru comunitățile locale. El a precizat că proiectul de hotărâre pune în acord ceea ce este prevăzut deja în OUG 12/2019.

„Am adoptat un proiect de hotărâre aștept de comunitățile locale și anume 1,4 miliarde de lei pentru diferite capitole de cheltuieli, așa cum au fost prevăzute în Ordonanța de urgență 12/2019. Scopul e de a asigura funcționarea bugetelor locale. E o decizie luată prin Oordonanța de urgență nr. 12, această hotărâre de Guvern nu face altceva decât să pună în acord ce menționează OUG 12”, a afirmat Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern de luni.

„Execuția bugetară la momentul 31 iulie 2019, necesarul cheltuielilor până la finalul lui 2019. Prin această distrubuire de sume se au în prioritate asigurarea cheltuielilor de funcționare, cum ar fi cheltuieli de personal, indemnizații lunare pentru persoanele cu handicap. O altă zonă e legată de bunurile și serviciile pentru întreținerea bugetelor de învățământ. S-a avut ăn vedere și execuția bugetară la 30 septembrie, la nivel de comunități locale”, a completat Teodorovici.

Acesta a adăugat că sumele aprobate, luni, de Executiv vor asigura funcționarea până la finalul anului și cheltuielile unităților administrativ teritoriale.

„Practic sumele avute în conturile UAT-urilor cu ce azi se alocă asigură funcționarea până la finalul acestui an și desigur și cheltuielile după acest moment. Nicio comună să nu aibă sub trei luni de funcționare, chiar dacă acestea nu au solicitat MFP acest sume. Practic e o echilibrare pentru zona de comune, indiferent de culoarea politică a unor primari care administrează comunitățile locale”, a completat Eugen Teodorovici.

El a mai spus că „în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată și acesta pentru ca toate facturile comunităților locale să fie achitate, așa cum am promis”.