Reprezentanții Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au anunțat, ieri, că solicită ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, retragerea în regim de urgență a ordinului privin planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2019-2020, deoarece destabilizează elevii și profesorii, informează MEDIAFAX.

FSLI a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că ministrul Educației „face o eroare gravă” în acest moment, destabilizând zeci de mii de părinți, cadre didactice și mai ales elevi, care se pregătesc de înscrierea la liceu sau școli profesionale.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ministrului Educației, doamna Ecaterina Andronescu, să retragă de urgență ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020. Considerăm că, în acest moment, ministrul Educației face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice”, se arată în comunicatul menționat.

 

Sindicaliștii consideră că unii dintre profesori vor rămâne fără locuri de muncă

Potrivit aceleiași surse, măsurile luate marți de ministrul Educației privind repartizarea, pe judeţe, a cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, vor avea ca efect și faptul că unii dintre profesori vor rămâne fără locuri de muncă.

„În plus, sunt colegi de-ai noștri, din cadrul liceelor, afectați direct, pentru că vor fi obligați să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puțin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentantii FSLI au mai spus că ordinul emis de Ecaterina Andronescu este unul „cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii” și au dubii privind legalitatea acestuia.

”În dispreț față de argumentele aduse de reprezentanții FSLI și față de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) în care activează toți partenerii sociali implicați în dezvoltarea învățământului profesional și dual, doamna ministru Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nici o metodologie, deci ilegală”, se mai arată în sursa citată. .

Sindicaliștii mai arată că Ministerului Educației i s-a solicitat în repetate rânduri de către sindicaliști să se țină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici în contextul dezvoltării învățământului profesional și dual din România.

 

Tăierea numărului de clase de la liceu în detrimental înființării unor clase în școlile profesionale reprezintă „o strategie complet greșită”

„Ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020 emis în cursul zilei de ieri, 28.05.2019, de Ministerul Educației Naționale, prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs. Discuțiile între reprezentanții Ministerului Educației Naționale și federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, pe tema dezvoltării învățământului profesional și dual în România, au avut loc de nenumărate ori și s-a precizat de fiecare dată că pentru aceasta este necesar să se țină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici”, mai spun reprezentanții Federației.

Aceștia au mai precizat că tăierea numărului de clase de la liceu în detrimental înființării unor clase în școlile profesionale reprezintă „o strategie complet greșită”: “Este o strategie complet greșită să se taie clasele de liceu și să le înființezi la școlile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există, în primul rând, solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică. În școlile profesionale elevii merg să învețe meserie, nu teorie”.

„Suntem de acord cu o creștere a numărului de clase în școlile profesionale, dar după un plan care să răspundă nevoilor reale și actuale ale pieței muncii, nu să ajungem apoi în situația în care aruncăm în câmpul muncii absolvenți care nu au unde să lucreze. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Singura măsură care se impune în condițiile date este „retragerea OMEN Nr.4057/2019 și modificarea cifrelor de scolarizare, așa cum au fost discutate și aprobate în Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social și comunicate inspectoratelor școlare și MEN”, consideră sindicaliștii.