De Ziua Culturii Naţionale, în foaierul Muzeului de Istorie Suceava a avut loc vernisajul expoziţiei de caricatură „50”, care marchează 23 de ani de activitate ai artistului Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA, dar şi împlinirea vârstei de 50 de ani.

Tocmai de aceea, expoziţia cuprinde 50 de lucrări de grafică satirică realizate în acuarelă pe carton, pe teme diverse - ecologie, război, diferenţe culturale, sociale, inclusiv portrete ale unor vedete internaţionale.

Printre sucevenii care au venit să admire creaţiile lui BOA s-au aflat şi caricaturiştii Viorel Corodescu, Constantin Papuc, George Licurici, pictorul Iulian Dziubinski şi umoristul Constantin Horbovanu, o parte dintre ei luând şi cuvântul, pentru a transmite frumoase impresii despre omul şi artistul BOA şi a sa operă.

De la manifestare nu avea cum lipsi Cristina, soţia care i-a fost alături în toate activităţile, încurajându-l şi sprijinindu-l în toţi cei 23 de ani de activitate, precum şi o parte a familiei.

Expoziţia găzduită de Muzeul de Istorie a fost vernisată în prezenţa directorului adjunct al Muzeului Bucovinei, Doina Creangă, dar şi a omului de cultură Ion Drăguşanul, datorită căruia primele sale creaţii umoristice au văzut lumina tiparului în 1997 în cotidianul „Bucovina”.

Pe lângă o rememorare a acelor vremuri, Ion Drăguşanul a făcut şi o frumoasă prezentare a evoluţiei artistice a lui Ovidiu Ambrozie Bortă, care şi-a încercat talentul în numeroase forme, de la caricaturi de presă, portrete, portrete-caricaturi, până la coperţi de carte şi picturi 3D, considerând că la ora actuală BOA este „cel mai bun portretist român”.

Tocmai din aceste considerente şi ca o încununare a activităţii sale artistice, pe 31 ianuarie, când se împlinesc 88 de ani de la înfiinţarea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA va primi titlul de „Senior al Artelor Plastice Bucovinene”.

Lucrările rămân expuse la Muzeul de Istorie până pe 27 ianuarie 2020.