Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc duminică, 28 mai 2023, de la ora 15:00, spectacolul „George Sîrbu, un nume pentru eternitate”, eveniment dedicat maestrului George Sîrbu, personalitate marcantă a folclorului și a valorilor culturale românești.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”. Spectatorii vor putea urmări evoluția Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, alături de invitați de seamă, după cum a spus managerul Centrului Cultural „Bucovina”, Sorin Filip. În spectacol va evolua și Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei”.

Vor urca pe aceeași scenă și vor încânta publicul artiștii Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Viorel Leancă (dirijor), Dan Decebal Chitic, Leonard Zamă, Gheorghița Nicolae, Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Angelica Flutur, Marian Gogan, Mihai Cotos (dirijor), Dana Dăncilă și Alexandru Cozaciuc.

Compozitorul, dirijorul și folcloristul George Sîrbu, „un nume de referință pentru folclorul din Bucovina”, a murit anul trecut, pe 27 mai 2022, la vârsta de 85 de ani. Maestrul George Sîrbu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ București, în anul 1973. Între anii 1961 și 1979 a activat ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În perioada 1980-1989 a fost dirijor și director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriței“ Bacău, iar între anii 1983 și 1984 și în 1989 a lucrat cu Ansamblul folcloric „Ciocârlia“ București. În 1990-1995 a fost numit dirijor, director și secretar muzical la Ansamblul folcloric „Ciprian Porumbescu“ Suceava. În 1990, înființează Ansamblul „Balada“ din Suceava, cunoscut din anul 2002 sub titulatura de Ansamblul de copii și tineri „Balada Bucovinei“, care s-a remarcat cu numeroase realizări culturale: spectacole, albume audio, emisiuni de televiziune și de radio. În 2002, dirijorul înființează Fundația Culturală „George Sîrbu“ pentru promovarea, conservarea tradițiilor folclorice și religioase din Bucovina și Moldova.Maestrul George Sîrbu este cetățean de onoare al municipiului și al județului Suceava. În anul 2018, George Sîrbu a primit titlul de „Cetățean al Centenarului” din partea municipalități.