Muzeul Național al Bucovinei organizează miercuri, 31 mai 2023, la ora 16:00, în foaierul Muzeului de Istorie, vernisajul expoziției numite sugestiv „...vorba doamnei Bardă”, expoziție-omagiu dedicată pictoriței Ileana Bardă.  

Expoziția a fost inițiată de Tatiana Chideșa, care își desfășoară activitatea la Planetariul din Suceava, dar care în trecut a lucrat și la Muzeul Național al Bucovinei. Tatiana a dorit să o readucă printre noi pe artista Ileana Bardă printr-o expoziție de pictură și nu numai. Și atunci, a început să sune apropiații pictoriței, să dea telefoane, să afle urma... colecționarilor care au în casele lor lucrări semnate de îndrăgita artistă Ileana Bardă. A reușit, împreună cu Irina Țibulcă, de la Biroul Artă din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, să ducă la bun sfârșit acest proiect.

În expoziție vor putea fi admirate lucrări provenite exclusiv din colecții private. Pe simeze, în lucrările semnate de regretata pictoriță Ileana Bardă se regăsesc temele preferate ale artistei și multe dintre acestea sunt personalizate prin dedicații pline de umor. Veți putea admira autoportrete, flori, naturi statice, peisaje, grafică sau desen satiric, lucrări realizate într-o manieră personală, inconfundabilă. Expoziția va fi prezentată de prof. Elena Andriescu.

La finalul vernisajului, Marius Alexandru Aluncărițe, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, va susține un recital de chitară clasică.

 

„Vii la mine când vrei tu, dar pleci când vreau eu”

Criticul de artă Valentin Ciucă spunea, la un moment, într-o cronică de expoziție: „…la armoniile cromatice subtile ale Ilenei Bardă în care materia picturală este sublim rafinată şi unde timpul parcă s-a rătăcit în lucrări ca <Singurătate> (în care obiectele banale sunt investite cu o profundă viaţă interioară), simbol al nemuririi, artista se autodepăşeşte”.

Un prieten bun al artistei, graficianul satiric Viorel Corodescu-COV, amintea într-un articol: „Ileana Bardă, cu o verticalitate morală şi o demnitate fără fisură şi prin talentul său, a spus mereu adevărul, scoţând în evidenţă esenţa frumosului. A ironizat prostia şi impostura, iar căldura inimii sale reuşea să încălzească şi piatra zidurilor, refuzând total ura”.

Casa pictoriței Ileana Bardă era mereu deschisă, iar cei care i-au trecut pragul își amintesc vorbele artistei: „Vii la mine când vrei tu, dar pleci când vreau eu”.

 

Publicarea unui Album de artă „Ileana Bardă”, în 2024

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), premiată în 1981 şi 1982 la concursul „Voroneţiana” de la Gura Humorului, Ileana Bardă a fost recompensată pentru meritele sale cu titlul „Cetăţean de onoare” al Sucevei, în anul 2000, iar una dintre străzile municipiului îi poartă numele.

Organizatorii evenimentului cultural ne-au spus că expoziția „...vorba doamnei Bardă” se dorește a fi o omagiere a personalității artistice creatoare și a omului Ileana Bardă (1931-2004), în preajma zilei sale de naștere: 1 iunie. Pentru anul 2024, la 20 de ani de la moartea pictoriței, Muzeul Național al Bucovinei intenționează publicarea unui Album de artă „Ileana Bardă”, proiect sprijinit și finanțat de Consiliul Județean Suceava. „Mulțumim și pe această cale colecționarilor suceveni, datorită cărora a fost realizată această expoziție”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei, care îi așteaptă pe iubitorii de artă, în număr cât mai mare, la eveniment.