„Nu vrem ajutoare sociale, nu vrem pomeni” a fost unul dintre mesajele transmise de profesorii suceveni, la protestul de marți, 30 mai, din centrul municipiului, deja al treilea miting de amploare organizat de când a fost declanșată greva generală în educație.

Mesajul lor a fost unul clar și de această dată, ferm și tranșant, acela că nu se vor reîntoarce în clase decât atunci când Guvernul va veni cu soluții certe, cu oferte care să răspundă punctual la revendicările lor.

Circa 1.500 de angajați din învățământul preuniversitar sucevean s-au alăturat protestului de marți, profesori din școli și grădinițe din întreg județul, personal de la catedră, dar și personal din secretariate, biblioteci, paznici, îngrijitoare.

 

 

Intrigați de faptul că guvernanții vin doar cu propuneri care pun paie pe foc, că le oferă „ajutoare sociale, nu salarii decente”, protestatarii au scandat vehement lozinci împotriva Executivului de la Centru.

La final, au intonat imnul național și i-au aplaudat pe cei care au ales să se facă văzuți și auziți, pe cei care au ales să rămână uniți și solidari, să ducă „greva pentru demnitate” mai departe, până la un punct final mulțumitor.

 

·        Oferte „ca la piață” pentru oamenii din educație

În timp ce președinții celor două mari sindicate din educație din Suceava erau plecați la marșul de la București, protestul de la Suceava a fost animat de ceilalți sindicaliști de la Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și „Pro - Educația”.

Prof. Marius Cazacu, lider sindical ”Pro Educație”, a transmis: ”Așteptăm ca Guvernul să nu mai vină cu oferte ca la piața și nici ca la mall, adică mai adăugăm o legătură de ceapă, două la preț de una, așteptăm negocieri reale, o deschidere pentru dialog cu colegii noștri. Nu vom ceda. Nu ne dorim blocarea anului școlar sub nici o formă, totul depinde de guvernanți”.

De partea cealaltă, prof. Ovidiu Varvaroi, vicepreședinte ASIS Suceava, a arătat că ”au reușit domnii guvernanți doar să ne dubleze ajutorul social promis la început. Ieri a fost o discuție la minister, iar răspunsul nostru pentru minister este acela că rămânem în stradă și mergem până la capăt. Colegii sunt cu noi, cancelaria este cu noi, părinții sunt cu noi, copiii sunt cu noi”.

La manifestația de marți s-au alăturat și elevi care sunt alături de oamenii din educație.

„Susțin profesorii și îmi place că se luptă pentru viitorul nostru. (n.r. Reporter: De o săptămână nu ești la școală, asta nu te afectează?) Ba da, nu m-am mai văzut de mult cu colegii mei și îmi doresc să revin la școală. (Reporter: Crezi că vei reveni repede la școală?) Presupun că nu, deoarece greva continuă și nu vom reveni destul de repede la școală”, a subliniat Emilia, elevă în clasa a VI-a.

„Până acum nu au evoluat pozitiv lucrurile, noi ne ținem pe poziție. Problema este că deja se anunță mitinguri ale altor sindicate ale bugetarilor și dacă suntem toți în stradă nu mai sunt polițiști sau jandarmi care să ne păzească. Noi nu am cerut foarte mult, dar să ni se dea. Nu vrem pomana voucherelor sociale. Noi nu mergem la domnul primar să ne dea kilul de brânză și de ulei, noi muncim și vrem decență, atâta tot.

Sunt în sistem din 1989 și am toate gradele didactice, cu dirigenție iau 4.500 de lei. Colegii debutanți iau 2.500 și sunt și doi dintr-o familie în sistem și dacă au și un copil mic este aproape imposibil să se descurce”, a spus o altă participantă la protest, profesor Otilia Andrieș, de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava.