Elevul înmatriculat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava care în cursul anului trecut a fost anchetat pentru că a consumat şi vândut canabis, inclusiv la şcoală, şi-a aflat ieri pedeapsa. Vladimir Emilian P. a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de ,,trafic de droguri de risc, fără drept”, în modalităţile „procurare, deţinere şi transport pentru punere în vânzare şi vânzare de droguri de risc, fără drept”, şi a fost condamnat la măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 4 luni.

Soluţia dictată ieri de un magistrat de la Tribunalul Suceava nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa superioară. Suplimentar, judecătorul a decis să ridice şi măsura controlului judiciar care i-a fost impusă elevului în august 2019, în momentul în care a ieşit din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, unde a stat timp de câteva zile. Măsura educativă a asistării zilnice presupune să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Suceava la anumite date care vor fi stabilite.

 

A declarat că a găsit „iarba” la un tomberon

Structurile de combatere a crimei organizate au intrat pe fir în acest caz la începutul anului 2019, la finalul lunii ianuarie. Pe 24 ianuarie, după miezul nopţii, un echipaj de jandarmi aflat în misiune de patrulare în municipiul Suceava a observat, în staţia Nordic, pe bulevardul George Enescu, doi tineri care au fost consideraţi suspecţi, deoarece au devenit agitaţi când i-au văzut pe oamenii legii. Asupra unuia dintre tineri, jandarmii au găsit un rucsac, în care au fost descoperite trei ambalaje împachetate din folie alimentară, ce conţineau muguri de substanţă vegetală, ce părea a fi canabis, plus un cântar electronic.

Tânărul respectiv a fost identificat în persoana lui Vladimir Emilian P., în vârstă de 17 ani, el mai fiind însoţit de încă un tânăr. În faţa poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi a procurorului de caz de la DIICOT, tânărul a declarat iniţial că a găsit „iarba” întâmplător, la un tomberon aflat în apropiere de Liceul Sportiv Suceava. El a declarat că drogurile nu erau ale sale, însă cu toate acestea şi-a confecţionat un joint dintr-o ţigară normală din care a scos tutunul.

 

Cunoscut în anturajul de la şcoală. Consumul de canabis, inclusiv în pauzele dintre ore

Din cercetările demarate de poliţiştii specializaţi în faptele legate de consumul de droguri a rezultat că Vladimir Emilian este cunoscut în mediul său de prieteni pentru că ar consuma canabis. Mai mult, s-au adunat date că tânărul, elev la data respectivă la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, obişnuia să consume droguri în locuri retrase, inclusiv în pauzele dintre orele de curs. Acesta avea asupra sa diferite cantităţi de canabis, atât pentru consum propriu, cât şi pentru alte persoane interesate, a rezultat din ancheta structurilor de combatere a crimei organizate.

Revenind la episodul prinderii din data de 24 ianuarie, probele de laborator au indicat ulterior că tânărul avea în rucsacul ridicat de jandarmi cantitatea totală de 61,5 grame de inflorescenţe de canabis. Marfa era pregătită pentru vânzare, o dovadă în acest sens fiind modul de porţionare şi împachetare (pentru a nu emana miros), precum şi prezenţa cântarului electronic, pe care s-au descoperit urme de canabis.