Ziua de 15 ianuarie 2020 marchează împlinirea a 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, sărbătorită în întreaga Românie ca fiind Ziua Culturii Naționale.

Cum două dintre evenimentele organizate în Suceava au programate depuneri de coroane la bustul lui Eminescu de lângă Teatrul „Matei Vișniec” Suceava, marți, o echipă de la Direcția Domeniului Public pregătea terenul, îndepărtând zăpada, măturând și curățind soclul statuii cu un aparat special, cu aburi și perii rotative.

Operațiunea de „cosmetizare” a statuii lui Eminescu și a terenului din jurul acesteia, efectuată de municipalitatea suceveană, nu include și îndepărtarea semnelor de oxidare de pe bustul realizat dintr-un bronz care nu se pretează la condițiile de exterior, motiv pentru care se degradează continuu, vizibil.

De la ora 09.00 vor avea loc acolo depunerile de coroane în cadrul evenimentului Zilele Eminescu la USV, iar de la 10.00, depunerile de coroane omagiale de Ziua Culturii Naționale.

Statuia lui Mihai Eminescu a fost dezvelită în 1992, lucrarea fiind a lui Gheorghe Cârdei, la iniţiativa Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul societăţilor Mefitex, Romups, Alisa, Famos, Tmucb, Bucov-Mixt Gălăneşti şi al Primăriei Municipiului Suceava.

Soclul a fost construit de Vasile Moisuc din Gălăneşti.