Prezenți la adunarea generală a Alianței Pentru Turism, din care fac parte cele mai reprezentative federații și asociații profesionale din domeniul turismului, reprezentanții Bucovinei au făcut o serie de solicitări concrete menite să sprijine această ramură a economiei, puternic lovită de pandemie.

Asociația pentru Turism Bucovina, prin cei doi reprezentanți, vicepreședinții Magda Grădinariu și Pascal Garnier, a dorit să sublinieze importanța corelării între strategiile din turism cu realitatea din teren, privind păstrarea patrimoniului cultural și natural, dezvoltarea infrastructurii turistice sau a serviciilor în turism, adăugând că nicio politică publică nu poate înlocui experiența reală a turistului în timpul șederii sale într-o destinație turistică. În acest sens, este necesară o implicare mai bună a administrațiilor locale și județene, precum și a instituțiilor abilitate în aplicarea normelor în vigoare pentru păstrarea atractivității destinațiilor turistice și pentru dezvoltarea acestora.

Adunarea generală a Alianței Pentru Turism a avut loc recent, la Sibiu, la întâlnire fiind prezent și Dan Barna, din partea Guvernului, iar din partea gazdelor Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Dorind să devină principalul partener de dialog la nivel național în domeniul turismului, Alianța a ținut să transmită un mesaj de unitate către guvern și să propună prioritizarea unor cereri asumate de către toți actorii din acest domeniu economic. Temele principale au fost:

  • urgentarea aprobării legii OMD-urilor (Organizații de Managment al Destinațiilor), necesară pentru a consolida parteneriatele public-private existente sau pentru a înființa altele noi, care să își asume sarcina de a organiza, de a dezvolta și de a promova destinațiile turistice, profitând de oportunitatea financiară oferită de PNRR;
  • reluarea programului de acordare a voucherelor de vacanță pentru anul 2022;
  • creșterea sprijinului acordat învățământului de profil pentru a contracara lipsa de personal calificat în domeniul turismului;
  • elaborarea strategiei de promovare a României pe piața externă.

Reuniunea Alianței a fost urmată de mai multe vizite dedicate lansării evenimentului «2021 - Anul Drumeției la Sibiu» și de prezentarea unor exemple de bune practici în turism (mai ales în domeniul ecoturismului).

Județul Sibiu este o destinație deschizătoare de drumuri la nivel național, în managementul destinației turistice, prin Asociația Județeană a Turismului Sibian, înființată în 2005, la doar patru ani după Asociația pentru Turism Bucovina.

Aflată la 20 de ani de existență, APT Bucovina (www.bucovinaturism.ro) continuă programele de dezvoltare a destinației turistice, prin intermediul membrilor săi (instituții publice și organizații private din industria turismului) și invită pe toți cei interesați să se alăture în efortul comun de promovare a Bucovinei.