Intenția Primăriei Rădăuți de a desființa pietonalul din centrul acestui oraș a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a locuitorilor din municipiu. Asociația Rădăuțiul Civic a dat tonul acestui protest, iar peste 1.000 de oameni din Rădăuți și-au dat acordul pentru protejarea centrului vechi al orașului și renunțarea la desființarea zonei pietonale și transformarea zonei în parcări. Consiliul Local Rădăuți a dezbătut miercuri această propunere, iar prin votul aleșilor locali s-a decis desființarea pietonalului.

”Asociația Rădăuțiul Civic reafirmă importanța protejării centrului vechi al orașului și solicită autorităților locale să renunțe la acest proiect. În luna ianuarie 2023, Consiliul Local a aprobat o investiție de 1,45 milioane de euro pentru refacerea centrului orașului, condiționând însă investiția de desființarea zonei pietonale. Centrul orașului Rădăuți, cu clădirile sale istorice din perioada Bucovinei austro-ungare, reprezintă un important patrimoniu cultural ce necesită protecție și valorificare. În multe orașe civilizate din vestul țării, cum ar fi Oradea, Sibiu, Cluj și Sighișoara, centrul vechi este promovat prin refacerea fațadelor, crearea de zone pietonale și dezvoltarea unui centru civic vibrant. Rădăuțiul merită să urmeze aceste exemple și să își pună în valoare moștenirea culturală. Asociația Rădăuțiul Civic a solicitat în repetate rânduri un concurs de soluții pentru reamenajarea zonei centrale a orașului, bazat pe consultări ample cu specialiști în domeniu. Este important ca deciziile referitoare la centrul orașului să fie luate în urma unei analize riguroase și a consultării comunității. Asociația a evidențiat în mod public intențiile exprimate de anumite firme locale, care doresc desființarea pietonalului din 2019, susținând că veniturile au scăzut. Cu toate acestea, datele statistice contrazic aceste afirmații”, se arată într-un comunicat semnat de Luca Ciubotaru.

Pentru a-și sprijini punctul de vedere, președintele Asociației Rădăuțiul Civic a avut o întrevedere cu primarul Bogdan Loghin, căruia i-a solicitat retragerea acestui proiect de HCL, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, asociația susține extinderea zonei pietonale și punerea în valoare a clădirilor istorice, ca parte a unei strategii de revitalizare a centrului orașului.

”Investițiile în centrul orașului nu ar trebui să fie condiționate de desființarea pietonalului, ci, dimpotrivă, ar trebui să se concentreze pe găsirea de modalități de punere în valoare a clădirilor istorice și extinderea zonei pietonale existente. Orașul nu este doar al celor care conduc destinele sale vremelnic, este al oamenilor și este o moștenire culturală pe care avem datoria de a o lăsa într-o stare mai bună generațiilor următoare”, au mai transmis cei de la Asociația Rădăuțiul Civic.