Două dintre cele mai atractive trasee din județul Suceava, Via Transilvanica și Via Mariae, sunt deschise pentru turiști. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, care a precizat că Serviciul Salvamont Suceava a finalizat lucrările de întreținere, amenajări sau reamenajări pe cele două trasee. În același timp, Niculai Barbă a transmis că Serviciul Salvamont vine cu o serie de recomandări în condițiile în care în zona montană a județului Suceava mai există zăpadă în zonele cu altitudine de peste 1600 de metri, respectiv în masivul Călimani, de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin, sau pe jgheaburi. În aceste zone, unde grosimea stratului de zăpadă a fost foarte mare, traversarea necesită o atenție sporită și echipament adecvat.

Astfel, Serviciul Salvamont a informat că turiștii trebuie să țină cont de atenționările de vreme rea, deoarece temperaturile pot varia foarte mult într-un interval de timp scurt, de la 20-25 de grade pe vreme bună până la 3-4 grade, sau chiar mai puțin, după o furtună, să fie echipați corespunzător, cu încălțăminte cu talpă aderentă, de preferat tip gheată, cu jachetă de vânt, rucsac, căciulă, cu apă, să se intereseze despre starea traseului, iar în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului să telefoneze salvamontiștilor pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

În aceste zile nu sunt recomandate mai multe trasee turistice, respectiv cele din masivul Călimani, traseul marcat cu cerc roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele, traseul marcat cu cerc albastru, între Gura Haitii și vf. Călimanul Cerbului, traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului și traseul marcat cu triunghi albastru: Schitul 12 Apostoli – Vatra Dornei, precum și traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb-Rarău, dar turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru, care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău, din masivul Rarău. De asemenea, Salvamont a transmis că nu este recomandat nici traseul marcat cu bandă roșie, între vf. Pietriș și Pasul Pașcani din Obcinile Bucovinei.