Unul din cei patru suceveni care au fost puși sub acuzare de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava pentru că șantajau și cereau taxă de protecție unor ucraineni a fost arestat. Un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava a admis contestația procurorilor și a dispus emiterea unui mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile pe numele lui Dumitru Corocăescu, zis ”Mitosh”. Celelalte trei persoane implicate în acest caz, Alina Ionela Corocăescu, Virgil Iulian Bîrlescu și Petru Codriță Butnar, vor fi cercetate sub control judiciar.

Procurorii DIICOT îi acuză pe cei patru că au identificat mai mulți transportatori ucraineni, care efectuau curse pe traseul Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava - Cernăuți și retur. Potrivit unui comunicat de presă, sucevenii i-ar fi constrâns pe ucraineni să plătească periodic o taxă de protecție, convingându-i că doar în acest fel pot efectua activitățile de transport.

”De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la întrebuințarea de acte de lovirea sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale autorităților, cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane. Totodată, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaționale. În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Gruparea s-a constituit în cursul anului 2022, iar pentru a documenta activitatea infracțională, în cursul zilei de joi, 25 mai, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava au efectuat 4 percheziții domiciliare.