Cerbi, căprioare, mistreți și cerbi lopătari vor popula curând unul dintre cele mai mari țarcuri de vânătoare din țară, care este în curs de amenajare în extravilanul a două localități sucevene - Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
Complexul de vânătoare Pătrăuți, care se întinde pe o suprafață de peste 700 de hectare, va fi cel mai mare din județ, depășindu-l cu mult și pe cel de la Marginea, amenajat tot de Direcția Silvică Suceava.
Lucrările sunt în plină desfășurare, iar în pădure la Pătrăuți, pe marginea aleii principale, străjuită de arbori falnici, care încă au coroana verde, deși e miez de toamnă, se montează o ”perdea” de stâlpi de lemn. Capătul care vine înfipt în pământ a fost ars, pentru a-i crește rezistența în timp, iar restul trunchiului, decojit, va fi tratat cu materiale speciale, care îl protejează de acțiunea apei și a insectelor.
Pe acei stâlpi va fi montată apoi plasa de gard, cu înălțime de 2,5 metri, dar și un set de fire speciale, prin care va circula curent electric.
O lucrare amplă, complexă, care se execută pe o lungime de aproape 21.000 metri – împrejmuiri exterioare, dar și interioare.
”Pe raza Fondului Cinegetic nr. 54, Pătrăuți, este în curs de amenajare un complex de vânătoare pentru creșterea intensivă a cerbului comun, a cerbului lopătar și a mistrețului. Gestionarea acestor populații a dobândit o mare atenție atât în Europa de Vest, cât și în țara noastră. Prin înființarea acestui complex se urmărește asigurarea, într-o suprafață bine delimitată, a unor condiții de dezvoltare superioare față de cele din libertate, pentru populațiile de vânat principale, cerb comun, cerb lopătar și mistreț, care erau foarte bine reprezentate. Ca dovadă stau trofeele valoroase recoltate în trecut de pe fondul special de vânătoare Pătrăuți, ce sunt expuse astăzi la Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada”, a precizat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
În ritmul susținut în care se lucrează, împrejmuirea țarcului ar putea fi finalizată în noiembrie, adică în timp record, meritele în această privință fiind și ale personalului de la Ocolul Silvic Pătrăuți, care se ocupă îndeaproape de toate aspectele necesare.
Cerbii comuni și cerbii lopătari de la Cabana Pătrăuți
Una dintre cele mai frumoase cabane de vânătoare ale Direcției Silvice Suceava, Crujana I, de la Pătrăuți, la care în prezent se fac lucrări de întreținere, are acum noi elemente de atracție – cerbi comuni și cerbi lopătari.
Separate în două țarcuri distincte, care se întind până la marginea pădurii, frumoasele exemplare de cerbi – masculi și femele, sunt la orice oră un fascinant spectacol al naturii.
În vreme ce lopătarii, cu ale lor coarne îngroșate, mai late, pășteau liniștiți iarba încărcată de roua dimineții, printre vălătuci de abur care se ridicau de la sol, sub atingerea caldă a soarelui, cerbii comuni se agitau, cuprinși de fiorul dragostei. În toamnă e perioada boncănitului, iar masculii sunt dornici să impresioneze femelele. Uneori chiar și prin confruntări spectaculoase, dar și periculoase.
Cel mai mare dintre ei, un exemplar de vreo 7 ani, după coarne, ce alcătuiesc o falnică coroană, scoate din când în când câte un muget gutural, ce răsună în poiană, până departe, ca o chemare ancestrală.
E înconjurat de femele, vreo 11, iar tinerii competitori, care stau timizi deoparte, la margine de pădure, sunt puși pe fugă de cum îndrăznesc să se apropie. E puternic și impunător - e Regele pădurii.
Complex cu rol cinegetic, dar și educativ
Frumoasele exemplare vor putea fi admirate și de cei care vin în grup organizat, în scop educativ, spun silvicultorii suceveni, care speră ca tinerele generații să descopere frumusețea naturii și a pădurii și să o prețuiască, inclusiv prin informațiile pe care ei sunt dornici să le împărtășească.
”Complexul va avea și un important rol educativ, de dezvoltare a conștiinței forestiere, de conștientizare a importanței pădurii în conservarea biodiversității și a protecției vieții în general. Prin materialele descriptive care vor fi amplasate în cadrul complexului, de prezentare a ecosistemelor întâlnite în zonă, a florei și faunei specifice, a relațiilor dintre acestea, dar și prin materialele de comunicare interactivă, se va urmări sensibilizarea persoanelor indiferent de vârstă, captarea interesului acestora și formarea unor atitudini active, în direcția protejării naturii”, afirmă șeful Ocolului Silvic Pătrăuți, Stelian Chidoveț.
Exemplarele prezente acum sunt doar o mică parte din ceea ce va fi în țarc după ce va fi finalizat, iar prin perpetuarea celor mai frumoase și viguroase exemplare se va popula uriașa suprafață pusă la dispoziție, de peste 700 de hectare.
”Prin împrejmuire, exemplarele din speciile de vânat din complexul de vânătoare sunt izolate de cele existente în cuprinsul fondului de vânătoare. În cadrul complexului le sunt asigurate condițiile optime de trai - liniște, hrană și adăpost. Speciile pentru care se constituie complexul sunt cerbul comun, cerbul lopătar și mistrețul. Pornind de la o populație redusă, se urmărește înmulțirea controlată a speciilor pentru evitarea consangvinizării, obținerea unor exemplare valoroase din punct de vedere al trofeului, cu asigurarea condițiilor sanitar-veterinare de prevenire a apariției și răspândirii unor epizootii, de regulă favorizate de condițiile de densitate ridicată.
Pentru obținerea unor populații viguroase, pe lângă hrana naturală oferită de biotop, se va administra și hrană complementară, în special în sezonul rece, potrivit necesităților fiecărei specii”, a explicat Cătălin Burlui, coordonatorul compartimentului vânătoare și salmonicultură din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Astfel, în doar câțiva ani, sute de exemplare de cerbi comuni, cerbi lopătari și mistreți, cu caracteristici genetice excelente, având asigurate condiții optime de viață, vor popula o suprafață de peste 700 de hectare de pădure, la mică distanță de municipiul Suceava, fără a fi deranjați de intervenția umană, nici măcar la cules de ciuperci.
Comentarii