Păstrarea şi cultivarea tradiţiilor, învăţarea limbii polone, menţinerea legăturilor cu Polonia, care păstrează legături strânse cu toată comunitatea poloneză din România, sunt obiective asumate deschis de conducerea Uniunii Polonezilor din România.
Cel mai mare eveniment anual este Zilele Culturii Polone și, potrivit deputatului Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, care este și candidat pentru un nou mandat de parlamentar la alegerile din 1 decembrie, are un rol foarte important nu doar pentru comunitatea din Bucovina și din țară, ci și pentru polonezii de acasă.
”De 25 ani, Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care unește simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul veacurilor înțelese în sens larg, precum și manifestări culturale.
Scopul lor a fost și este promovarea istoriei polone, a culturii și imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români, precum și acțiuni care să vină în sprijinul cunoașterii reciproce polono-române.
Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat imaginea și realizările comunității polone din România. De la cea de-a patra ediție, Zilele Culturii Polone stau sub deviza <Mai aproape unii de alții> care subliniază acest aspect deosebit de important.
Din anul 2006, un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor, ajunsă acum la ediția a XIX-a, de la Solonețu Nou, în timpul căreia se prezintă toate comunitățile poloneze din România, precum și vecinii români și alte minorități din orașe, comune sau regiuni din Polonia.
Expoziția de roade și specialități culinare, pregătită de toate comunitățile poloneze din România, dar și diferite regiuni din Polonia care participă an de an, precum și cele ale vecinilor români și ucraineni, picnicul și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou, ale grupurilor de copii din Cacica și Moara, reprezintă un bun prilej unde Polonia poate fi gustată, iar spiritul polonez este păstrat viu de înaintași”, a arătat deputatul Ghervazen Longher.
Sărbătorile Naționale ale Poloniei au fost mereu marcate de comunitatea poloneză prin diferite manifestări organizate în Bucovina. Este vorba de Ziua Diasporei Poloneze, de pe 2 Mai, Ziua Drapelului Republicii Polonia și Ziua Constituției, sărbătorite pe 3 Mai la Poiana Micului, precum și Ziua Independenței Poloniei, sărbătorită pe 11 noiembrie la Solonețu Nou, Cacica, Moara sau Suceava.
”Păstrarea tradițiilor și obiceiurilor moștenite au reprezentat mereu o prioritate pentru uniune, dar și pentru mine personal, și de aceea anual se organizează diferite manifestări și acțiuni cu scopul de a menține și transmite valorile moștenite”, a explicat Ghervazen Longher.
Acesta a amintit că acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015, iar de atunci s-a permanentizat și colindele corurilor bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina răsună armonios.
”În tradiția poloneză Crăciunul este una dintre cele mai frumoase și mai importante sărbători. Este sărbătoarea familiei. Atât „Wigilia – întâlnirea de Ajun”, cât și Festivalul „La Ieslea Domnului” întrunește membrii din comunitățile poloneze din România pentru a se întâlni, a face urări de bine și a anunța marea sărbătoare a Nașterii Domnului.
Obiceiurile și tradițiile de Paști sunt marcate de uniune pentru a transmite tinerelor generații meșteșugurile moștenite de la strămoșii noștri. Prin atelierele organizate dorim să reamintim și să transmitem generațiilor tinere meșteșugul ouălor încondeiate de Paști, făcute de bunicile și mamele noastre. Ele vor descrie tehnica pas cu pas, astfel vor învăța și vor transmite tinerei generații acest frumos obicei”, a concluzionat deputatul Ghervazen Longher.
Comandat de Uniunea Polonezilor din România
Realizat de SC Interpress SRL Suceava
CMF 13240059, Tiraj 2115
Comentarii