Ignorat timp de 17 ani de Agenția Națională de Sport, antrenorul unui fost campion european de box și-a câștigat drepturile financiare cuvenite abia după ce a apelat la instanțele de judecată.

Constantin Chiriac, care a scris istorie pentru boxul din Fălticeni și care a scos mai mulți campioni naționali la juniori, cadeți și seniori, dar și un campion european, Vasile Nistor, a fost nevoit să îndure nepăsarea unor funcționari de la Agenția Națională pentru Sport (ANS).

În cursul anului 2008 a depus la ANS dosarul pentru a primi drepturile care i se cuvin.

”Nu m-au refuzat nici un moment, dar mi-au transmis că dosarul este pe lista de așteptare. De fiecare dată mi s-a transmis să am răbdare, dar niciodată nu a ajuns dosarul pe masa comisiei de avizare. Și am fost de zeci de ori la ANS, de unde mi s-a tot transmis să stau liniștit.

Pentru mine este o reparație morală și materială decizia Tribunalului Suceava prin care mi se recunoaște dreptul de a încasa această indemnizație”, a mărturisit Constantin Chiriac.

 

  • Dus cu preșul și plimbat cu vorba de ANS și sfătuit să aibă ”răbdare”

 

După ce a așteptat ani de zile și a făcut cale bătută până la București, la sediul ANS, Constantin Chiriac a intrat în contact întâmplător cu un avocat din Iași.

Gabriel Petrescu l-a încurajat pe viitorul său client să apeleze la instanțele de judecată, iar în 2024 a fost depusă acțiune la Tribunalul Suceava, Secția de contencios administrativ și fiscal.

”A văzut o știre cu o persoană care a câștigat un proces pe care l-a avut cu ANS și a luat decizia de a merge și el în instanță”, a explicat avocatul Gabriel Petrescu.

Marți, 1 iulie, s-a dat și soluția, care îi este favorabilă fostului antrenor de box, ajuns acum la venerabila vârstă de 79 de ani.

Instanța a admis plata indemnizației, începând cu anul 2013, care inițial a fost în cuantum de 3 salarii brute neimpozabile, iar ulterior s-a plafonat la 6.120 de lei/lună.

La aceste sume se va adăuga dobânda legală până la plata efectivă a drepturilor cuvenite de către ANS.

Asta înseamnă că antrenorul fostului campion european la box ar trebui să încaseze o sumă importantă de bani pentru cei 12 ani de așteptare, din 2013, de când ANS i-a recunoscut dreptul de a primi renta viageră, dar a tot amânat luarea unei decizii care să intre în vigoare.

 

  • Avocatul Gabriel Petrescu îi sfătuiește și pe alți oameni aflați în situația lui Constantin Chiriac să apeleze la instanțe

 

Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava, dar avocatul Gabriel Petrescu spune că există deja un precedent și firesc ar fi ca soluția de la Tribunalul Suceava să rămână în picioare.

”Am adus spețe similare, documente pe care le-am atașat la dosarul de la Tribunalul Suceava, inclusiv o hotărâre similară de la Curtea de Apel Constanța.

Soluția nu este doar în beneficiul clientului, ci reprezintă un precedent care arată că instituțiile statului nu se pot ascunde permanent în baza lipsei de transparență și a formulării ambigue a actelor normative.

Multe persoane care se regăsesc într-o situație similară ezită să apeleze la instanțe, cum a făcut și dumnealui, care a așteptat 16 ani.

Cea mai corectă abordare este aceea de a apela la instanțele de judecată”, a menționat avocatul Gabriel Petrescu.

Sportivul pe care Constantin Chiriac l-a antrenat și a obținut medalii europene și mondiale este Vasile Nistor. Acesta devenea campion european la categoria semiușoară – 60 kg la ediția din 1991, de la Goteborg, Suedia.

În același an, Vasile Nistor a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere al Campionatului Mondial din Australia, de unde s-a întors acasă cu medalia de bronz.

A doua medalie de bronz a fost cucerită la Campionatul Mondial de Box din 1995, din Finlanda, dar de această dată Vasile Nistor nu mai activa la clubul PAL Fălticeni, ci se transferase la Dinamo București.