Avocatul care a reprezentat-o în instanță pe minora care a cerut ordin de protecție față de tatăl ei, care a fost arestat la începutul acestei săptămâni pentru viol, sesizează, cu argumente, că plângerile minorei au fost tratate mai serios abia la un an de zile de la înregistrarea dosarului penal, în mai 2024. Practic, ancheta a făcut pași concreți abia când judecătorii, cărora li s-a solicitat prelungirea ordinului de protecție, au solicitat oficial date despre stadiul anchetei.

După cum am arătat și în ediția de ieri, un individ din Măneuți – Frătăuții Vechi a fost arestat preventiv pentru viol și rele tratamente aplicate minorului, sub acuzația că și-a agresat sexual și violat fiica, încă de când aceasta avea vârsta de 12 ani.

Faptele ar fi fost comise în anul 2020, dar și mai recent, când fata avea vârsta de 15 ani.

Conform anchetei, tatăl ar fi profitat de faptul că minora era în întreținerea sa, iar actele sexuale s-ar fi petrecut în baie sau în dormitorul locuinței.

Individul este pus sub acuzare și pentru ”rele tratamente aplicate minorului”, fiind acuzat că, în mod repetat, a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a fiicei sale.

Polițiștii și psihologii au luat declarații amănunțite fetei și au stabilit că aceasta spune adevărul și a trecut printr-o traumă severă.

După cum se arată și în comunicatul anchetatorilor, dosarul penal a fost înregistrat in rem în urmă cu aproximativ un an de zile, mai exact în mai 2024. Este adevărat, polițiștii anchetatori spun că în baza bunei colaborări cu cadrele didactice din cadrul unei unități de învățământ, polițiștii Postului de Poliție Frătăuții Vechi – Secția de Poliție Rurală Gălănești au obținut date și informații cu privire la faptul că o adolescentă în vârstă de 16 ani ar fi fost în trecut victima unor infracțiuni la viața sexuală din partea tatălui său.

Încă de atunci, din mai 2024, au început cercetări amănunțite, susțin polițiștii:

”Sub coordonarea și supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și printr-o colaborare eficientă cu personalul școlar și specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, s-a conturat faptul că infracțiunile la viața sexuală ar fi avut loc în perioada 2020 – 2023, când minora avea vârsta cuprinsă între 12-15 ani”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. 

 

  • ”Este dovada că în România, o victimă minoră a unei infracțiuni sexuale trebuie să insiste, să ceară din nou ajutor, să-și justifice iar și iar suferința doar pentru ca autoritățile să reacționeze”

 

 Minora de 16 ani și mama ei au solicitat instanței de judecată, încă de anul trecut, un ordin de protecție față de tată, respectiv soț, ordin care a fost admis de judecători, fiind valabil un an de zile.

Când ordinul a expirat, minora a cerut instanței o prelungire, arătând că îi este frică ca tatăl să nu repete agresiunile sexuale.

Avocatul Tudor Florea ne-a transmis un punct de vedere prin care vrea să sublinieze drama acestei fete, temerile și fricile prin care a trecut o lungă perioadă de timp: 

”Timp de peste 12 luni, ancheta a stagnat fără ca suspectul, propriul părinte, să fie audiat, reținut, arestat și fără a fi luată nicio măsură de protecție a victimei minore.

Abia după ce victima a solicitat, din nou, prelungirea unui ordin de protecție, autoritățile au decis, tardiv, după un an de la deschiderea dosarului penal, să solicite judecătorului de drepturi și libertăți arestarea preventivă a agresorului.

Această succesiune revoltătoare de inacțiuni nu este doar o eroare judiciară. Este o complicitate prin pasivitate. Este dovada că în România, o victimă minoră a unei infracțiuni sexuale extrem de grave trebuie să insiste, să ceară din nou ajutor, să-și justifice iar și iar suferința doar pentru ca autoritățile să reacționeze.

În tot acest timp, agresorul a fost liber, iar trauma copilului, întreținută și agravată de lentoarea sistemului”.

Avocatul consideră că este tulburător și profund revoltător că în România anului 2025, o victimă minoră a violului trebuie să depună cereri, dovezi, să fie audiată de nenumărate ori și să aștepte reacția instituțiilor.

”Am ales să fac publică această situație nu doar ca observator al unei realități dureroase, ci ca avocat care a reprezentat victima în apelul privind prelungirea ordinului de protecție. I-am susținut lupta și am fost martor la neputința instituțională care, pentru prea mult timp, a întors privirea. Acest caz nu trebuie uitat. Trebuie spus și repetat până când sistemul va înțelege că protecția victimelor nu e un favor, ci o obligație legală și morală”, a mai ținut să transmită avocatul Tudor Florea.