Miercuri 16 octombrie 2024, ora 13, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și Asociația Artiștilor Plastici din Județul Cluj, vernisează expoziția de grafică și pictură „RĂZBOI ȘI PACE”, în Sala cu Coloane a Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei.
Șapte litografii PABLO PICASSO expuse în Țara Dornelor
Nucleul evenimentului cultural ce îl inaugurăm este ediția jubiliară prin care „Mișcarea pentru Pace” a promovat, în urmă cu peste 50 de ani, compozițiile simbolice pe care Pablo Picasso le-a creat între anii 1949 și 1962 pentru afișele și scenografia congreselor coordonate de „Consiliul Mondial al Păcii”. Imprimată la aniversarea a 25 de ani de activitate militantă, seria conține 7 litografii ce vor fi prezente la Vatra Dornei pe toată durata expoziției.
Născut în octombrie 1881 la Malaga, în sudul Spaniei, Pablo Picasso a fost martor, în 1898, al suferințelor provocate de conflictului militar dintre Spania și Statele Unite ale Americii, între anii 1914 și 1918 a resimțit duritatea primului Război Mondial, pentru ca între anii 1919 și 1926 să fie la curent privitor la neajunsurile și nedreptățile generate de implicarea Spaniei împotriva naționaliștilor și triburile marocane, în ceea ce e cunoscut în istorie drept Războiul Rifului. Dată fiind această istorie personală, privitor la atitudinile militant stângiste pe care Picasso le-a promovat intens în a doua parte a vieții sale, putem considera faptul că, declanșarea în anul 1936 a Războiului Civil Spaniol îl găsește pe Picasso hotărât cu privire la opțiunile sale politice. Bombardamentul genocidal comis în 26 aprilie 1937, de naziștii germani, la Guernica trebuie să fi fost doar motivul pentru care, din anii imediat următori, ani care se suprapun și cu perioada sumbră a celui de al doilea Război Mondial (1939 – 1945), de acum celebrul artist spaniolo-francez va fi activ în „Mișcarea Mondială pentru Pace”.
Privitor la această organizație și la conducerea ei, un raport al Central Intelligence Agency desecretizat în anul 1999 și publicat pe situl instituției, începe așa: „Consiliul Mondial al Păcii este potențial cea mai importantă și cea mai cuprinzătoare dintre organizațiile de propagandă comunistă înființate sub egida URSS după cel de al II-lea Război Mondial”. Raportul citat identifica pe pictorul spaniol Pablo PICASSO ca președinte de onoare al organizației „Consiliului Mondial al Păcii”. Fără a judeca subiectiv alegerile politice ale artistului plastic, putem accepta faptul că mare parte din efigiile create de Picasso în numele păcii sunt inspirate de realitățile pe care artistul le-a trăit și de sincerele sale preocupări împotriva războiului.
Opt lucrări KATA RUDAKOVA născute din uimirea războiului ruso-ucrainean
După zeci de ani de pace – la a cărei construcție trebuie să fi avut un rol și simbolurile militante ale păcii create de Pablo PICASSO și expuse acum la Vatra Dornei – atunci când războiul părea pentru europeni o poveste îndepărtată, 24 februarie 2022 și anii ce au urmat au uimit negativ omenirea. Pentru Kata RUDAKOVA, cea născută în 1981 în Belarus, educată la prestigioase instituții de artă ale Ucrainei și rezidentă în Kiev, uimirea e amplificată de conștiința faptului că trăiește un război fratricid. Odată cu experiența nemijlocită a războiului, discursul plastic al artistei a devenit militant, cu speranța evidentă de a atrage atenția asupra „împietririi” și morții pe care le aduc războaiele.
Cain și Abel, mulțimi învrăjbite, mame îndoliate, prunci speriați, tinere îngrozite și martiri își vădesc acum împietrirea cenușie și fragmentarea distructivă generate de uimirea războiului. Pete de culoare, sub formă de pasăre, curcubeu, flăcări și flori irump răzleț pentru a mărturisi speranța în viață, salvare și renaștere. Un dialog surd se leagă între discursul speranței pentru pace construită în complicitate cu comunismul și uimirea pietrificantă a războiului fratricid. Unde este hotarul păcii? Există vreo limită a războiului?
Peste o sută de picturi realizate de artiști plastici maghiari și români din Transilvania ca omagii pentru pace și bucuria vieții
Da, există o limită a războiului și un hotar al păcii, iar cei ce sunt binecuvântați cu pace sunt datori să mărturisească valoarea acesteia. În acest context, 41 de pictori maghiari și români din Transilvania, îndrumați de doamna profesor emerit Margareta CATRINU și animați de doamna Dorina POP, președinta Asociației Artiștilor Plastici din Județul Cluj, s-au alăturat entuziaști acestui proiect expozițional. Pacea este un bun pe care, cei ce îl au sunt tentați să nu îi recunoască valoarea. Tocmai de aceea, artiștii plastici Adela KOSTYAL, Adriana SAKURAI, Alida NAGY, Alin BÂLCU, Anca KIS, Anica POJAR, Babi ILYES, Claudia MACARIA, Corina JECAN, Cornel TURCU, Cristian GOILĂ, Dorina MOTOTOLEA, Dorina POP, Dumitru POPA, Elena BERAR, Ella RUSU, Eva GAJA, Gabriela MEȘTER, Ioan RUSU, Ioana MOCAN, Iulia BĂBAȘ, Kruppa TUNDE, Lajos CZIRJEK, Lia LUPU, Liliana LAZĂR, Manole CIUI, Margareta CATRINU, Mărioara CALBAJOS, Mariana CĂLEAN, Melinda RÉMAN, Natașa BARDI, Nico BOJA, Niculaie ISTOK, Octavian POPESCU, Rodica VESCAN, Sanda IONESCU, Terezia CONȚIU, Tiberiu TĂMAȘ, Vasile MUREȘAN, Victor APOSTU, Violeta POP POPESCU și Zsuzsana VERESS vin în expoziția „Război și Pace” cu lucrări manifest care emană bucuria vieții și sănătatea păcii pe care o trăim astăzi în România.
Suntem convinși de faptul că, vizitatorii expoziției de la Palatul Dornelor vor reflecta fulgurații din emoțiile celor 44 de artiști expozanți și vor purta aceste reflexii în societate ca o rugăciune de mulțumire pentru pace și o rugăciune de cerere pentru încetarea războaielor.
Expoziția va fi deschisă în perioada octombrie 2024 – aprilie 2025. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal din Vatra Dornei este 0744 422 733.
Intrarea la vernisajul de miercuri 16 octombrie 2024, ora 13, este liberă și gratuită, cu accesul în sală pe treptele și prin ușile dinspre izvorul de apă minerală Maestro.
Pr. Gabriel-Dinu HEREA
Comentarii