Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, îi cere ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, să evite dubla impunere în cazul românilor care lucrează în străinătate şi care şi-au onorat obligaţiile fiscale în statele unde muncesc. Balan i-a adresat ministrului o interpelare prin care solicită clarificări cu privire la aplicarea impozitului pe gospodărie în cazul celor care muncesc afară. Parlamentarul liberal vrea să ştie dacă în calculul venitului, respectiv al impozitului pe gospodărie, vor intra şi veniturile obţinute de românii plecaţi la muncă în străinătate în baza unui contract de muncă sau fără contract de muncă, dar şi alocaţiile sau indemnizaţiile sociale temporare de care beneficiază copiii unora dintre ei care au domiciliul stabil în România.

"Aşa cum a fost definită gospodăria fiscală, atât în intervenţiile ministrului Viorel Ştefan, cât şi ale preşedintelui PSD, aceasta va cuprinde toţi membrii familiei, iar globalizarea veniturilor va cuprinde toate sursele de venit ale membrilor familiei. Unele regiuni ale României, cum ar fi Regiunea de Nord-Est, sunt caracterizate de o puternică migraţie a forţei de muncă, migraţie în cele mai multe cazuri pendulară, de durată medie, care nu implică şi modificarea domiciliului persoanelor, cu sau fără contracte de muncă oficializate în statele gazdă. În cele mai multe cazuri persoana plecată la muncă în străinătate este şi singura întreţinătoare a familiei, familii de obicei sărace, extinse ca număr, având în întreţinere soţ sau soţie şomeri, 1-2 copii şi chiar 1-2 bunici pensionari. Am cerut precizări ministrului de Finanţe, cu atât mai mult cu cât în calitatea pe care a deţinut-o la Camera Deputaţilor, de preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci, îşi aminteşte cu siguranţă de transpunerile de directive europene şi multiplele acorduri bilaterale ratificate în scopul evitării dublei impuneri", a arătat Ioan Balan.

Vicepreşedintele PNL consideră că proiectul impozitului pe gospodărie care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018 este unul costisitor şi păgubos şi speră ca guvernanţii să renunţe la el.