Un control al inspectorilor Gărzii Forestiere Suceava la un agent economic din zona de munte a judeţului Suceava a dus la aplicarea unor sancţiuni economice de peste 60.000 de lei.

Mai exact, la finele săptămânii trecute Garda Forestieră Suceava a verificat activitatea unui operator economic care deţine puncte de lucru cu materiale lemnoase atât pe raza comunei Valea Moldovei din judeţul Suceava, cât şi în municipiul Botoşani.

„Cu această ocazie s-a constatat că operatorul economic a primit şi a expediat din ambele puncte de lucru materiale lemnoase fără documente legale de provenienţă, lemnul respectiv provenind cel mai probabil din tăieri ilegale de arbori. Conform verificărilor efectuate, din punctul de lucru de la Valea Moldovei s-au expediat fără provenienţă legală sau fără documente de însoţire 20 metri cubi de cherestea răşinoase, cu o valoare calculată de 10.730 lei, care au fost confiscaţi valoric. De asemenea, s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei”, a precizat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.

În cele trei depozite prin care se comercializa cherestea pe raza municipiului Botoşani s-au identificat cca. 17 mc de cherestea răşinoase primiţi fără documente legale de provenienţă, măsuraţi în plus faţă de stocurile calculate în baza avizelor de însoţire existente.

Pentru alţi 76 de metri cubi de cherestea, emiterea avizelor de însoţire s-a făcut fără respectarea normelor de raportare în SUMAL, astfel încât stocul scriptic să acopere şi cheresteaua primită ilegal.

În plus, a fost confiscat valoric un volum de cca. 69 mc cherestea de răşinoase, cu o valoare de peste 37.000 lei, şi s-au aplicat amenzi totalizând 8.000 lei.

În total, de la acest operator economic s-au confiscat cca. 89 mc cherestea răşinoase, cu o valoare de 47.750 lei, şi s-au aplicat amenzi de 13.000 lei.

În vara acestui an, respectivului operatorului economic i s-au confiscat valoric 145 mc cherestea răşinoase.