Împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei a fost sărbătorită, astăzi, prim mai multe manifestări care au avut loc în Cetatea de Scaun a Sucevei. Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc cu citirea documentului de atestare documentară, și anume „Scrisoarea Principelui Moldav Petru I Mușat adresată regelui Poloniei, Vladislav II Jagello, în care este menționat marele împrumut financiar de trei mii de ruble de argint frâncesc”, document emis în Cetatea de Scaun a Sucevei. La evenimentele din Cetatea de scaun au participat primarul Sucevei, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul județului Mirela Adomnicăi, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, parlamentarii Ioan Balan, Angelica Fădor, Virginel Iordache, Andi Grosaru, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, dar și primarii din Cernăuți (Ucraina), din Soroca (Republica Moldova) și o delegație din partea primăriei orașului Sosnowiec din Polonia. Alături de aceștia au fost prezenți numeroși invitați din Suceava, șefi de instituții, dar și primari din județ.

De remarcat este și prezența foștilor primari ai Sucevei, Filaret Poenaru și Gheorghe Toma, un alt primar al Sucevei, Marian Ionescu neputând fi prezent la aceste evenimente. Manifestările organizate în Sala Voievozilor au debutat cu un scurt istoric al Cetății de Scaun a Sucevei, prezentat de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

A urmat apoi discursul primarului Ion Lungu, acesta subliniind faptul că pentru Suceava data de 10 februarie este extrem de importantă, fiind data primei atestări a Cetății de Scaun și a Sucevei. „Se împlinesc 630 de ani de când de când Petru I mușat a mutat capitala de la Siret la Suceava. Acum 630 de ani s-au pus bazele Cetății de Scaun în jurul căreia s-a construit mai târziu târgul, orașul Suceava. Sigur acel nucleu rural, datorită așezării geografice s-a transformat într-un nucleu urban și în scurt timp a devenit un târg comercial foarte important, pe drumul comercial Cracovia-Liov -Cernăuți-Siret. Iată că de pe vremea lui Petru I Mușat, Suceava era un oraș comercial cum de altfel este și astăzi, în primul rând datorită poziției sale geografice”, a spus Ion Lungu. El a ținut să precizeze că Cetatea Sucevei a fost măreață, iar în decursul istoriei domnitori importanți au condus de aici destinele Moldovei. „Perioada de glorie a cetății a fost în perioada lui Ștefan cel Mare și Sfânt, când s-a constituit aici Sfatul Domnesc, Cancelaria Domnească, Curtea Domnească și primul Sinod Metropolitan”, a spus Ion Lungu.

El a subliniat faptul că în zilele noastre, Cetatea Sucevei se prezintă falnică și măreață, iar acest lucru se datorează faptului că în ultimii au au fost realizate lucrări importante de restaurare prin intermediul unui proiect european. „La fel de bine se știe că astăzi, Suceava a fost declarată destinație europeană de excelență și un rol important în acest sens l-a avut tocmai Cetatea de Scaun. Iar un lucru foarte important, care ne bucură, este că an de an crește numărul turiștilor care ne vizitează orașul, iar capul de pod în politica noastră de turism pleacă de la Cetatea de Scaun”, a spus Ion Lungu, care și-a încheiat discursul cu urarea „La mulți ani Suceava!”, „La mulți ani suceveni!”

Flutur: „Suntem o piatră de temelie aici, suntem un pilon de civilizație foarte important”

În discursul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Suceava este un pilon de civilizație foarte important, iar Cetatea de Scaun reprezintă „kilometrul zero” pentru turism și cultură. „Noi trebuie să vorbim primii despre Ștefan cel Mare, despre Moldova. Avem legitimitatea și obligația să o facem. Istoria și viața e destul de nedreaptă uneori, dar suntem obligați în fața ei să vorbim mai apăsat despre istoria adevărată a Moldovei. Și da, de la Siret, de la Baia, capitala s-a mutat circa 200 de ani aici la Suceava. Această zonă a fost capitală a Moldovei. Ea trebuie să rămână capitală culturală a zonei și trebuie recunoscută în continuare. Și după 200 de ani capitala s-a mutat la Iași. Și a fost și la Iași capitala aproape 300 de ani și acum e la București. Dacă e să traducem până la capăt, originea vine de aici din zona Sucevei și noi trebuie să ne mândri cu asta. Suntem într-un alt context istoric astăzi, însă trebuie mereu să spunem românilor că Suceava este oraș de scaun, oraș cetate și că merită mai mult. Să fiți mândri că sunteți suceveni, că suntem în locul sfânt al Mușatinilor. Să le respectăm memoria, faptele lor de vitejie, credința ortodoxă care a fost de nestrămutat în această zonă și să facem mai mult din respect pentru ceea ce au fost ei”, a spus Flutur.

Adomnicăi a vorbit despre evoluția comună a Cetății de Scaun și a orașului Suceava

Prefectul județului, Mirela Adomnicăi, a vorbim, în primul rând despre evoluția comună a Cetății de Scaun și a orașului Suceava. „Astăzi sărbătorim 630 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun, pentru că 18 august este data atestării orașului Suceava. Dar faptul că și Cetatea de Scaun și orașul Suceava au fost atestate în același an, pe vremea domniei lui Petru I Mușat, această atestare comună a avut o semnificație deosebită de-a lungul vremii. Și asta pentru că și cetatea și orașul, de atunci și până acum, au parcurs 630 de istorie comună, influențându-se reciproc”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a amintit și de faptul că în urmă cu 632 de ani a fost prima atestare documentară a Mitropoliei Moldovei, cu sediul în actuala Biserică Mirăuți, prefectul considerând că acest edificiu trebuie pus mai mult în valoare.

ÎPS Pimen: Așa cum spunea Eminescu, simțul istoric și patriotismul însemnă iubirea trecutului

Invitat să ia cuvântul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, le-a transmis tuturor să fie uniți în simțiri pentru binele poporului român și a țării. ÎPS Pimen a spus că împlinirea celor 630 de ani de atestare documentară reprezintă „un moment sfânt pe care îl împărtășim în amintirile trecutului. „Spunea Mihai Eminescu ... să ne împărtășim din aceste amintiri ale trecutului așa cum ne împărtășim cu sângele Mântuitorului nostru Hristos. Cu pace, cu împăcare, nu cu învrăjbire, spunea Mihai Eminescu. Simțul istoric și patriotismul însemnă iubirea trecutului, mai spunea Mihai Eminescu. Acestea asigură dăinuirea peste veacuri a poporului nostru”, a spus arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Virginel Iordache: Suceava trebuie să se dezvolte folosind ca și pilon principal Universitatea Ștefan cel Mare

Senatorul PSD de Suceava a vorbit, la rândul său, despre ceea ce ar trebui făcut pentru viitorul orașului Suceava. Virginel Iordache a spus că nu vrea să se refere la istorie, ci la viitor. „Vorbim întotdeauna despre ce au făcut cei de dinaintea noastră. Aducem cuvinte frumoase strămoșilor noștri și cred că ar trebui să ne uităm ce facem noi. Suceava are nevoie de o dezvoltare continuă. Suceava trebuie să se dezvolte folosind ca și pilon principal Universitatea Ștefan cel Mare. La Suceava trebuie să fie un învățământ puternic, de calitate. Și citând un mare om al acestei țări, așa cum avem educație așa vom avea și poporul. Și parafrazându-l pe Ștefan cel Mare, din Apus de Soare, uu vreau să spun doar că Suceava nu este a noastră, nu este a strămoșilor noștri ci este a celor care vor urma după noi”, a spus Iordache El a făcut apel la toți cei prezenți pentru a crea „climatul unei dezvoltări armonioase a acestui oraș, a acestui județ, să nu ne mai împotmolim în noroiul acesta care la un moment dat nu face bine nimănui”.

Ioan Balan: Mă bucur că fac parte din acea echipă care a hotărât să pună piatră peste piatră pentru ca despre această cetate să se poată vorbi și peste 630 de ani

Invitat să ia cuvântul, deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a ținut să precizeze că îl bucură faptul că a putut să facă parte din echipa care a decis și a sprijinit proiectul prin care Cetatea de Scaun a fost restaurată, astfel încât acest edificiu să mai dăinuiască încă 630 de ani.

„Suntem aici într-un obiectiv turistic, spunem inima noastră, Suceava. Cetatea Sucevei ne reprezintă și este un reper. Reper al continuității noastre istorice. 630 de ani de istorie. Și l-am auzit pe directorul muzeului spunând că în urmă cu mulți ani s-a dat liber la folosirea pietrei pentru construcții civile. Mă bucur că fac parte din acea echipă care a hotărât să pună piatră peste piatră pentru ca despre acest edificiu să se poată vorbi și peste 630 de ani. Și dacă noi astăzi nu știm exact numele celui care a spus că e liber la luat piatră din zidurile cetății, cu siguranță știm numele celor care au hotărât să pună piatră peste piatră. La Mulți ani Suceava și să rămânem aici lângă cetate”, a spus Ioan Balan.