Postul național de televiziune Kanal D a fost sancționat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru un reportaj defăimător la adresa municipiului Suceava, prezentat anul trecut, la ore de maximă audiență.

Decizia CNA, de a aplica somație publică, a fost luată în ședința publică de miercuri, 13 februarie, pentru reportajul „Suceava, al patrulea cel mai periculos oraș din România”, difuzat în cadrul buletinelor de știri Kanal D din 12-13 septembrie 2017.

Atunci, postul TV a difuzat un material în care două cartiere ale Sucevei – Ițcani și Burdujeni, sunt prezentate ca zone în care infractorii îşi fac de cap, iar oamenii se tem să mai meargă pe străzi. Afirmațiile au fost făcute fără o minimă documentare, fără date concrete, ci doar pe baza unor presupuneri, reporterul Kanal D dovedindu-se mai agresiv decât cei pe care îi dădea ca exemple de „oameni de temut”.

Foarte mulţi suceveni au reacţionat în mediul online faţă de reportajul defăimător, o reacție rapidă venind și din partea Primăriei Suceava, prin viceprimarul Lucian Harșovschi, care a spus că respectivul reportaj este unul „fabricat” și a înaintat o sesizare oficială către CNA, la care au fost atașate și statistici oficiale ale Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, care arată că Suceava nu este nici pe departe în topul infracţionalităţii, la nici un tip de infracţiuni.

„Sucevenii au arătat ca pot să-și apere valorile și, în numar foarte mare, au reacționat la nedreptatea celor de la KanalD. Le multumesc pentru acest lucru!”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi, după ce a aflat de decizia CNA.

 

Decizia CNA privind reportajul Kanal D referitor la Suceava


Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualuluia analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice somații publice următoarelor posturi de televiziune:

Kanal D - În cadrul emisiunii informative „Știrile Kanal D” din 12 și 13.09.2017, postul a difuzat un reportaj, având ca subiect topul celor mai periculoase locuri din România, fără a ține cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului [art. 64 „(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”];.

Drept urmare, postul TV a fost obligat ca în 24 de ore de la comunicarea decizie, să transmistă, sonor și vizual, de cel puțin 3 ori, în intervalul 18.00 – 22.00, din care o dată în principala emisiune de știri, faptul că a fost sancționat pentru respectivul material, fiind încălcate „principiile de informare corectă și imparțială a publicului”.