Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a obținut Marele premiu al juriului în cadrul celei de-a IIII-a ediții a Expoziției internaționale studențești dedicată inovării și cercetării științifice "Cadet Inova 2018", din perioada 19-21 aprilie, de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Cupa "Cadet Inova 2018” a fost oferită proiectului „Sistem de monitorizare a stărilor emoționale”.

Universitatea suceveană a participat la expoziție cu patru invenții ale studenților doctoranzi, coordonați de cadre didactice ale Facultății de Inginerie Electrică și Știință Calculatoarelor. Medalia de aur a primit proiectul „Metodă și instalație de control și manipulare a laptelui”, iar cu Diplomă de excelență și medalie de aur din partea Universității de Stat de Medicină și Farmacie a Republicii Moldova a fost recompensat „Sistem de monitorizare a stărilor emoționale”.

Diplomă de excelență și medalie de aur din partea Universității de Stat de Medicină și Farmacie a Republicii Moldova a mai primit proiectul „Micropompă electromecanică de vacuum și presiune”.

La rândul său, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a acordat universității sucevene Premiul special în semn de onoare, recunoaștere și apreciere a creativității științifice și originalității pentru întreagă activitate inventivă.

Expoziția internațională "Cadet Inova 2018" a fost organizată de Forumul Inventatorilor Români și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). În cadrul evenimentului au fost expuse 83 de lucrări ale studenților din România și Republică Moldova.

Salonul „Cadet Inova” comemorează, la fiecare ediție, o personalitate a inventicii românești. Astfel, în 2017 a fost comemorată academician Ana Aslan, iar în 2018 profesorul și inventatorul sucevean Dorel Cernomazu, prilej cu care delegația USV a prezentat în plen un material dedicat vieții și operei inventatorului, dar și activităților în domeniul creativității tehnice din universitatea noastră.

Menționăm faptul că delegația USV a fost formată din șef lucrări dr. ing. Elena Olariu (conducătorul delegației), dr. ing. Mihaela Poienar, drd. ing. Dumitru Cernușcă și prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici (membru al juriului).