Rectorul interimar al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, atrage atenția că România este codașa Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de absolvenți de studii superioare.

Acesta a punctat că la nivelul UE, 40% dintr-o generație reușește să absolve cursurile unei facultăți, în timp ce România trage în jos această medie, figurând cu circa 25% de tineri cu diplomă.

Rectorul interimar a subliniat că imaginea anilor 2007, 2008, când numărul absolvenților de liceu cu diplomă de bacalaureat și admiși la facultate era mult mai mare, s-a propagat ani la rând, nefiind validată însă de cifrele din prezent.

„S-a promovat prea mult imaginea anilor 2007, 2008, când erau mulți studenți în universitățile românești, când se spunea că sunt prea mulți absolvenți de facultate. Se vorbea că toți termină liceul și ajung la facultate. În realitate, în prezent, mai puțin de o treime dintr-o generație absolvă studiile superioare”, a nuanțat Dimian, acesta adăugând că tinerii trebuie să cunoscută această realitate, trebuie să fie încurajați să învețe, să absolve liceul și să acceadă către studiile superioare.

În cadrul festivității de deschidere a noului an universitar, Mihai Dimian a reiterau una dintre ideile referitoare la procentul de elevi care a promovat examenul de bac în acest an.

„Doar 41% din generația actuală a reușit să promoveze în acest an examenul de bacalaureat, e mai puțin de jumătate dintr-o generație, un procent constant în ultimii ani”, a remarcat universitarul.

Rata de succes promovată de ministerul de resort este mult mai mare, formula actuală de promovabilitate de la bacalaureat ținând seama doar de numărul de elevi prezenţi, nu de numărul celor înscrişi sau din numărul celor care au absolvit clasa a XII-a.