La finele săptămânii trecute, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a organizat a III-a ediție a Concursului Interjudeţean „EDU-TEH - Creativitate şi inovare”, coordonat de prof. Mihaela Calistru.

Au intrat în cursa pentru podium elevi de la profilele tehnice: mecatronică, transporturi, electronică, energetică, automatizări şi navomodele. De altfel, competiția se adresează elevilor din preuniversitar cu aptitudini şi înclinaţii deosebite pentru domeniile educaţiei tehnice: gândire teoretică şi analitică, gândire tehnică, originală, flexibilitate, priceperi practice şi experimentale, inventivitate, inovație, etc.

La concurs au participat (direct sau au trimis proiecte) 97 elevi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava, Colegiul Tehnic Rădăuţi, CT “Laţcu Vodă” Siret, CT ,,Mihai Băcescu” Fălticeni, CT “Petru Muşat” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Liceul Tehnologic Cajvana, CT „Ion Creangă” Târgu Neamţ, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău, Liceul „Iolanda Balaş Soter” Buzău, CT de Transporturi Piatra Neamţ.

 Concursul „Edu-TEH - creativitate şi inovare” s-a desfăşurat pe trei secţiuni: Măsurări tehnice, Simpozion-referate tehnico-ştiinţifice și Machete - roboţi, lego, navomodele etc.

A fost evaluat nivelul de creativitate al unui produs (inclusiv a referatului tehnic), care s-a făcut plecând de la patru criterii de bază: fluiditatea, flexibilitatea, originalitatea, creativitatea şi caracterul elaborat al propunerilor.

Participanţii au fost premiaţi cu diplome, aplauze şi felicitări, cu dorinţa de a se revedea într-o nouă competiţie în anul următor.

„Elevii au demonstrat că nu acumulează doar cunoştinţe, ei ştiu să le pună în practică, pot opera cu termeni specifici, să dobândească noi competenţe şi să se manifeste ca tineri valoroşi, merituoşi şi de ce nu spre performanţă. În concluzie putem spune că acest concurs şi-a atins obiectivele, fiind benefic pentru ridicarea nivelului de pregătire tehnică a elevilor, prin contribuţia asiduă a domnilor profesori coordonatori, premergător concursului şi prin desfăşurarea efectivă a acestuia. Concursul a fost o experienţă de succes pentru toţi, un deosebit mod de a realiza schimb de bune practici, de competiţie şi fair play între concurenţi, de modele de urmat şi noi experienţe posibile printr-un alt fel de educaţie, cea non formală, dar foarte eficientă”, a arătat prof. Mihaela Calistru, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.