Deschiderea oficială a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava, ajuns la a XIII-a ediție, una de anvergură internațională, a avut loc vineri după-amiază, în curtea interioară a Cetății, sub privirile binevoitoare ale domnitorului moldovean, Ștefan cel Mare, aflat sus, pe ziduri.

Cu mic cu mare, vizitatorii, membrii trupelor participante la festival, reprezentanți ai administrației locale și județene, dar și oaspeți de seamă, de peste hotare, s-au adunat între zidurile care nu au putut fi cucerite vreodată în luptă, pentru festivitatea de deschidere a celui mai mare festival medieval din țară.

În mijlocul publicului adunat în curtea interioară a Cetăţii, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, organizatorul Festivalului Medieval, a dat citire unui „hrisov”, prin care se declară deschise manifestările:

„Din mila lui Dumnezeu, noi, Muzeul Bucovinei, împreună cu buna chiverniseală şi ajutor a mulţi oameni buni şi luminaţi, facem cunoscut cu această carte a noastră, tuturor celor care vor vedea sau vor auzi citindu-se, că am binevoit, cu inimă curată şi luminată, şi cu toată bunăvoinţa noastră, şi am făcut pentru pomenirea vremurilor demult trecute, Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare, spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor demult apuse. Între zidurile Cetăţii de Scaun ale Sucevei vor fi vremuri tihnite şi veselie pentru tot norodul, cu dansuri, pelivani şi întreceri ale vitejilor oşteni[...].

 

Prezentarea trupelor medievale, în Cetatea de Scaun a Moldovei

 

Îmbrăcaţi în frumoasele costume medievale, membrii trupelor şi grupurilor artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului au defilat prin cetate, sub ochii ageri ai bătrânului domnitor Ştefan cel Mare, care îi privea de pe ziduri, de pe tronul aşezat între două bombarde, care au lansat zgomotoase salve de tun atât la începerea festivităţilor, cât și la încheierea acestora.

Rând pe rând, au fost strigați și au defilat sub ochii privitorilor (când a fost posibil, spațiul fiind extrem de limitat), reprezentanții trupelor medievale care au venit cu un număr record de participanți – 504, pentru a susține spectacole și acțiuni interactive cu publicul, în Cetate și la Muzeul Satului.

Printre cei prezenți se numără sucevenii din Ordinul Solomonarilor, Straja Cetăţii și Asociaţia Culturală Friederich Schwartz, invitați din țară precum Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Cimpoierii de Transilvania, Artgotica, Şoimarii Transilvani, Funny Art – Iaşi, Trupa Anacronism, Cavalerii de Mediaș, Trupa Hypnosis, Străjerii Cetății Neamțului, Terra Ultrasilvana, Cavalerii Cetății Roșii, trupe din alte țări, precum Beli Orlovi Serbia, Delegația din Principatul de la Kiev sau Ordugah (Turcia) și mulți alți iubitori de medieval, ce fac efortul de a păstra vie amintirea acelor vremuri.


 

Suceava - capitala culturală medievală a României


 

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava nu putea avea loc fără efortul organizatoric dar și financiar al Consiliului Județean Suceava, Primăriei Suceava și Muzeului Bucovinei. Tocmai de aceea, reprezentanții acestor instituții au fost onorați de invitații din țară și de peste hotare, cavalerii oferindu-le saluturile lor călduroase și gânduri bune gazdelor care au făcut posibil evenimentul.

Invitat să ia cuvântul, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus:

„Bun venit în Cetatea Marelui Ștefan la Suceava. Declar deschis Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, cel mai mare din România în momentul de față, pentru care vă mulțumesc vouă, celor 504 reprezentanți ai trupelor care au venit din toate colțurile țării și din străinătate – Ucraina, Serbia, Republica Moldova... Ștefan cel Mare ne adună, ne unește, spiritul lui îl simțim și trăiește și astăzi.

Astăzi Cetatea Sucevei, care aproape 200 de ani a fost capitala Moldovei, este plină. Astăzi Suceava este capitala culturală a Moldovei și a României, printr-un asemenea eveniment. Ctitoriile lui Ștefan sunt ca un magnet, vedeți câți turiști adună! Nu putem să nu ne plecăm în fața marelui Ștefan și să spunem: Doamne, ce moștenire ne-ai lăsat!”.

Gheorghe Flutur a avut parte de o frumoasă surpriză din partea invitaților de la Soroca, care i-au oferit diploma și eșarfa de „Cetățean de Onoare al Raionului Soroca”.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, fără sprijinul căruia nu s-ar fi putut organiza edițiile anterioare ale festivalului medieval, le-a urat „Bun venit!” oaspeților și și-a exprimat mulțumirea de a găzdui un eveniment de o asemenea amploare:

„Am avut prilejul să particip la toate cele treisprezece ediții. Aseară, parada medievală a fost un eveniment deosebit, așteptat de suceveni, care marchează istoria orașului nostru. Chiar dacă astăzi nu mai suntem capitala Moldovei, cu siguranță suntem capitală culturală și am convingerea că acest festival va avea cea mai frumoasă ediție de până acum și va continua să crească de la an la an”.

Un moment solemn, emoționant, a fost şi cel al monologului lui Ştefan cel Mare, din piesa „Apus de soare”, interpretat de actorul Marius Rogojinschi, care, cu sabia în mână, a rostit cu patos celebra frază „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor".

Festivitatea s-a încheiat cu un răsunător șir de salve de tun, care au anunțat startul unor interesante reprezentații cu caracter medieval, precum lupte full-contact de reconstituirea istorică ori spectacole pirotehnice.