Spectatorii Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava au avut parte de o surpriză deosebită din partea organizatorilor, atât vineri cât și duminică seara, când zidurile Cetății de Scaun au prins viață, ilustrând bătălii epice, personaje celebre din serialul-fenomen Game of Thrones dar și monștri și dragoni.

Spectacolul, realizat printr-o proiecție video special creată pentru a se potrivi pe zidurile Cetății Sucevei – videomaping, a fost realizat de cei de la Artgotica, din Sibiu, o trupă cu caracter medieval, cu o experiență de mulți ani în domeniu.

După lăsarea întunericului, sub privirile uimite ale spectatorilor, pe zidurile de apărare au început să apară scene istorice pline de dinamism, de la catapulte uriașe purtate pentru asedierea cetăților, trupe în mișcare, la lupte efective, cu zăngănit de arme și strigăte de asalt. Șarja cavaleriei, care părea că se desprinde de pe ziduri, venind spre miile de spectatori de pe marginea șanțului de apărare – drumul de acces în Cetate, dar și transformările prin care trecea zidul, descompus și recompus în mai multe tipuri de castele, au fost printre cele mai bine realizate momente, cu un impact vizual puternic.

Fanii serialului Game of Thrones au avut surpriza de a vedea proiectate pe ziduri personaje celebre, precum dragonii zburători, care vărsau flăcări din văzduh, ori înfricoșătorul „Regele Nopții” cu a sa armată de morți vii, fundalul muzical fiind chiar cel din film.

Bourul de pe stema Moldovei și lupte istorice purtate pe aceste tărâmuri au fost de asemeni ilustrate cu mult talent pe zidurile Cetății Sucevei, spectacolul realizat fiind unul impresionant, demn de finalul celei de-a XIII-a ediții a festivalului medieval organizat la Suceava de către Muzeul Bucovinei, cu sprijinul Consiliului Județean și a Primăriei Suceava.