Un puternic incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit duminică, 20 octombrie a.c., în jurul orei 13:00, pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, în localitatea Poiana Micului. Din cauza fumatului în locuri nepermise, au ars litieră și uscături lemnoase de pe o suprafață de aproximativ 2000 mp.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" Suceava, "evenimentul se putea transforma într-un incendiu de proporții, deoarece exista pericolul de propagare a flăcărilor la fondul forestier - o pădure de rășinoase, cu o zonă greu accesibilă chiar și pe jos, fără surse de apă suficiente, unde intervenția pentru stingere ar fi fost deosebit de grea și pierderile importante".

Au fost mobilizați 22 de pompieri militari, 40 de lucrători silvici și 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Aceștia au acționat cu două autospeciale, o autoșenilată, 5 motopompe, 2 tractoare auto forestiere (TAF), folosind rucsace de stins incendii și bătătoare metalice.

Intervenția a fost dificilă, nu doar din cauza zonei accidentate și a surselor limitate de apă, ci și din cauza tipologiei incendiului, acesta manifestându-se atât suprateran, la uscături lemnoase și la vegetație uscată, cât și în subteran, în stratul gros de litieră.

Incendiul a fost lichidat la ora 19:10, iar forțele participante au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând pădurea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" Suceava, slt. Alin Găleată, a declarat:"Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

            Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

            Reamintim faptul că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor".