Gala de Excelență a Tinerilor Liberali, care a avut loc joi la Casei Culturii Suceava, a fost un prilej pentru vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ion Balan, de a rememora începuturile sale în politică și de a le explica tinerilor rolul spiritului de competiție în ascensiunea politică.

Parlamentarul a arătat că întotdeauna s-a bazat pe tineri și asta deoarece a constatat că în toate competițiile, mai ales în cele sportive, a văzut entuziasmul acestora. „De ce fac asta? Pentru că ei cred în ceva. Și atunci m-am întrebat cum să-i fac să creadă în mine, să duc spiritul acesta de competiție sportivă în politică și cum să fac să-i atrag pe tineri alături de mine. Și mulți de aici din sală ați fost alături de mine în acțiunile mele”, a spus deputatul Bălan.

Acesta a povestit drumul său în politică, când în anii 2007 – 2008 liderul partidului, Gheorghe Flutur, nici nu îi pronunța corect numele, până astăzi, când  „e prima zi în care nu îmi mai spune tânărul Ioan Balan”, amintind bătăliile politice de succes duse de-a lungul anilor.

Ioan Balan a menționat alegerile parlamentare din 2012, când a fost singurul deputat din opoziție din România care și-a câștigat colegiul și a declarat că succesul său s-a datorat exclusiv tinerilor. Vicepreședintele PNL le-a recomandat tinerilor să formeze echipă pentru a avea succes, dând ca exemplu echipa pe care a format-o el cu Gheorghe Flutur. ”Vă spun din proprie experiență. Nu vă bazați pe alții, ci pe voi, atunci când vă creați idealuri și așteptări. Formați echipă. Ce aș fi reușit eu, dacă nu aș fi fost în echipă cu Gheorghe Flutur?  Poate că aș fi câștigat eu, personal, dar nu ar fi fost suficient. Echipa, aceasta a fost o completare în toți acești ani. Umăr la umăr, fără nici o sincopă, la toate alegerile”, a declarat Balan.

Iar când „soarta a făcut” ca în același colegiu să candideze el la Camera Deputaților și Gheorghe Flutur la Senat, aici a fost colegiul cu cele mai multe voturi din țară. „Lucrul acesta arată că inițiativa e importantă, dar cel mai important lucru, după inițiativă, este echipa și credeți-mă că aici, la PNL, ați nimerit în cea mai bună echipă”, a spus Ioan Balan, completând că indiferent spre ce meserie vor merge tinerii liberali, „pentru mine, pentru noi, veți fi mândria noastră pentru că proveniți din echipa noastră”. „Vă spun că rămân același om, atașat valorilor voastre de tineri, și rămân în special atașat spiritului ăsta de echipă, de echipă sportivă. Vă spun să aveți încredere în noi”, a mai afirmat vicepreședintele PNL.