Suceveanul Andrei Mironescu, elev al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, şi elev în anul III al Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” din municipiul Suceava, clasa profesorului Mihai Cotos, a obţinut Premiul III la Secţiunea „Solist instrumentist”, în cadrul Festivalului Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase”. Concursul s-a desfăşurat, în perioada 11-15 noiembrie, la Teatrul "Marin Sorescu" din Craiova, fiind organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJPCT) Dolj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.

Fiind şi ediţie jubiliară, ediţia a XXV-a, în competiţie au participat 38 de concurenţi din ţară, dar şi din Diaspora, solişti vocali şi instrumentişti. După cum ne-a spus şi violonistul Andrei Mironescu, iniţial au fost mult mai mulţi concurenţi, dar în urma preselecţiilor au rămas în concurs 38 de concurenţi. „După două seri de concurs, au mai rămas în gală 12 concurenţi, din care doar patru instrumentişti. „Am avut privilegiul de a fi acompaniat de Orchestra <Lăutarii>,condusă de maestrul Nicolae Botgros. Pentru mine a fost cel mai important şi dificil concurs de până acum. Eu am reprezentat Bucovina, cântând melodii din repertoriul regretatului Alexandru Bidirel: Doina <Hobotul miresei>, <Sârba de la Stupca>. Juriul a fost format din 17 membri: dirijori, etnomuzicologi, lectori etc., printre care Roxana Gibescu, Elise Stan, Ştefan Cicu, Florentina Satmari”, a completat premiantul sucevean.

 

Premii şi trofee

Referitor la ediţia din acest a Festivalului "Maria Tănase", preşedintele de onoare al juriului, Florea Firan, a afirmat că a fost una specială. „Trebuie spus că Festivalul Concurs Naţional <Maria Tănase> estecea mai importantă manifestare de acest gen şi cea mai longevivă manifestare culturală din România, este o sărbătoare a folclorului românesc”, a declarat Florea Firan, menţionând că festivalul a fost conceput în 1969, ca o replică la Festivalul „Cerbul de Aur”.

Îndrăgostit de muzica populară, dar mai ales de vioară, Andrei Mironescu a participat de-a lungul anilor la multe concursuri şi festivaluri, de unde s-a întors cu premii şi trofee: Trofeul ”Cântecele Neamului”, Premiul II la Festivalul - Concurs „Maria Lătăreţu”, Premiul II la Concursul „Florile Ceahlăului”, Premiul I la Festivalul „Satule - Mândră Grădină”, Premiul I la Festivalul „Alexandru Bidirel”. După terminarea liceului, Andrei Mironescu îşi doreşte să studieze la Academia de Muzică din Chişinău.