În numai câteva ore, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava au prins două persoane care vindeau ilegal petarde şi artificii în Bazar.

O femeie în vârstă de 54 de ani avea la vânzare 109 articole pirotehnice din clase diferite. Marfa, în valoare de circa 300 de lei şi în greutate de 5 kg, a fost confiscată de poliţişti.

Tot în Bazar, a fost depistat un bărbat de 48 de ani care oferea spre vânzare 213 articole pirotehnice din clase diferite. Articolele pirotehnice în valoare de circa 500 lei şi o greutate de aproximativ 10 kg au fost confiscate de polițiști.

Atât femeia cât şi bărbatul s-au ales cu dosare penale şi vor fi cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de ,,operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava au anunţat că astfel de acţiuni de control vor continua şi în zilele următoare.

De asemenea, sucevenii trebuie să ştie că potrivit art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

„Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani. În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii unor venituri facile prin care se eludează legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea organelor de poliţie a faptelor ce pot constitui ilegalităţi la regimul articolelor pirotehnice”, se menţionează în comunicatul de presă al IPJ Suceava.