Angajaţii din învăţământul preuniversitar sucevean afiliaţi la Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia” au intrat la cursurile de miercuri, 22 ianuarie, purtând o banderolă neagră la braţ.

”Este un semn de doliu pentru situaţia în care au ajuns profesorii”, spun oamenii şcolii, revoltaţi de o serie de declaraţii şi evenimente din ultima perioadă.

Acţiunea de miercuri vine ca răspuns la declaraţiile inspectorului şcolar adjunct Ioan Dumitru Puiu, care a afirmat în presa locală că peste 80% dintre cadrele didactice merg la ore nepregătite.

Prof. Marius Cazacu, lider de sindicat la Colegiul ”Petru Rareş” Suceava, a arătat: ”Suntem profund jigniţi, lezaţi în demnitatea socioprofesională de profesori, de declaraţiile domnului inspector adjunct Puiu precum că 80% dintre profesori intră nepregătiţi la ore. Declaraţiile dumnealui sunt contradictorii în termeni, în logică, este total nefericită exprimarea sa”.

Cazacu a menţionat că mai mulţi profesori au reacţionat la declaraţiile inspectorului, solicitând sindicatului să sancţioneze aceste afirmaţii. 

„Noi totuşi avem nişte rezultate la examene, la olimpiade. Domnul Puiu trebuie să probele cele spuse de el, să facă publice informaţii pe care le deţine în acest sens, în caz contrar să-şi ceară scuze. Domnul Puiu a fost inspector şcolar mai bine de un deceniu. Bănuiesc că are sute de procese-verbale unde probabil a dat calificative de nesatisfăcător cu care poate proba afirmaţiile. Oricum există un sentiment de frustrare în rândul profesorilor, nu ar trebui să mai primim lovituri de la nivel local, de la oameni din cadrul sistemului”, a mai spus Cazacu.

 

·        Nu sunt bani de investiţii

 

Despre protestul de miercuri, Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava a mai arătat că acesta este justificat şi de subfinanţarea cronică a sistemului de educaţie.

„De la bugetul local sumele pe care le primim sunt mult reduse faţă de ceea ce solicităm. Nu sunt bani de investiţii, iar noi ne desfăşurăm activitatea în condiţii improprii. Dacă vream să lucrăm cu fişe le cerem elevilor să xeroxeze, ceea ce este neplăcut, la fel şi cu catalogul electronic, care este util şi pentru noi, dar mai ales pentru părinţi, şi care este susţinut de părinţi”, a mai notat Cazacu.

 

·        Nemulţumiri faţă de comportamentul ministrului Educaţiei

 

UJS ”Pro Educaţia” mai condamnă faptul că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a intrat şi a mustrat o profesoară în timpul unei ore de curs, într-o şcoală din Ialomiţa. Sindicaliştii din educaţie sunt scandalizaţi şi spun că în timpul desfăşurării orei, cadrele didactice nu pot fi perturbate de nici o autoritate şcolară sau publică.

„Nu putem tolera încălcarea flagrantă a Legii Educaţiei – L 1/ 2011 tocmai de către Ministerul Educaţiei. Este un abuz”, spune sindicatul sucevean.

Monica Anisie a făcut, săptămâna trecută, vizite la mai multe unităţi de învăţământ din localităţi aflate în judeţul Ialomiţa. Într-una dintre aceste vizite, demnitarul, auzind de pe hol ţipetele unei învăţătoare la ore, a intrat în sala de clasă respectivă, reproşându-i învăţătoarei atitudinea.