Universitarul Gheorghe C. Moldoveanu, fost cadru didactic la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, s-a stins din viaţă marţi, 21 ianuarie, la vârsta de 83 de ani. Profesor şi om de cultură, acesta a fost un lingvist meritoriu, un prieten al cărţilor, al bibliotecilor şi al slujitorilor lor.
Corpul neînsufleţit al acestuia este depus la capela Bisericii Sfânta Vineri din municipiul Suceava, iar vineri va avea loc înmormântarea.
Profesorul univ. dr. Gheorghe C. Moldoveanu s-a născut la 1 octombrie 1937, în comuna Câmpineanca, judeţul Vrancea.
Cariera didactică şi-a început-o la Catedra de limba şi literatura română a Facultăţii de Filologie de la Institutul Pedagogic de 3 Ani din Galaţi.
În anul şcolar 1991-1992, încă titular la Liceul Pedagogic Galaţi, a funcţionat şi ca asociat al Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, pe post de conferenţiar la Catedra de limba şi literatură română, iar în 1992 a devenit conferenţiar titular pentru cursurile de Limba română contemporană (fonetică-fonologie, ortografie, lexicologie) şi Dialectologie. Acestor cursuri li s-au adăugat apoi şi altele: Istoria limbii române, Toponimie românească, Antroponimie românească, Evoluţia ortografiei române.
Din 2001 până în 2005, anul pensionării, a funcţionat ca profesor universitar.
În cadrul facultăţii, profesorul a îndeplinit diverse funcţii administrative, cum au fost cea de secretar ştiinţific, în perioada 1994-1998, şi cea de prodecan, în perioada 1999-2004.
În tot acest timp, s-a implicat în activităţile ştiinţifice ale facultăţii, făcând parte din colectivul redacţional al Analelor Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava, seria Filologie, ca redactor-şef şi redactor-responsabil. De asemenea, profesorul Moldoveanu a făcut parte, cu diferite atribuţii, din colectivul de organizare al fiecăreia dintre cele 14 ediţii ale Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului şi din colectivul redacţional al volumelor Limbaje şi comunicare (redactor, coordonator, referent ştiinţific), în care s-au publicat actele colocviului. Volumele au apărut şi cu titluri adaptate tematicii ediţiilor.
Pentru activitatea depusă a fost onorat cu diferite distincţii şi premii: Profesor evidenţiat; Medalia de Aur a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava; Diplomă de excelenţă a Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi; Diploma de Onoare „UNIREA 150“, Diploma de excelenţă şi Medalia „150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Unirea“ din Focşani; cetăţean de onoare al comunei Câmpineanca; Premiul Academiei Române, în anul 2015.
Comentarii