Proiectul „10 pentru folclor”, ediţia a V-a, care se desfăşoară în perioada 8 – 13 februarie, a debutat sâmbătă, 8 februarie, la Centrul Cultural ”Pietrele Doamnei” din Pojorâta.

Spectacolul de deschidere s-a bucurat de mare succes în rândul publicului, care a umplut până la refuz sala mare a Centrului Cultural şi a aplaudat frenetic evoluţia celor 100 de artişti, din 9 zone folclorice ale ţării, prezenţi la eveniment. Rând pe rând, pe scena Centrului Cultural din Pojorâta au evoluat dansatorii Ansamblului Studenţesc ”Arcanul” al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava”, Călineştenii Țării Maramureşului, Fetele din Botoşani, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan, Ancuţa Corlăţan, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Loredana Streche, Gabriel Dumitru, Viorica Lupu, Nicu Mâţă, Florin Boita şi Beatrice Băndoiu. Un moment aparte a fost oferit de Andreea Haisan, care a interpretat ”Cântecul despre bunica”. Artista şi-a stăpânit cu greu lacrimile, pentru că în sală a fost prezentă şi bunica acesteia, venită de la Fundu Moldovei, pe care Andreea Haisan a invitat-o pe scenă şi căreia i-a mulţumit pentru faptul că a crescut-o şi pentru că i-a oferit „o copilărie ca-n basme, în Bucovina”. Printre oficialităţile prezente la evenimentul de la Pojorâta s-au numărat directorul AJOFM Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, şi preotul Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Din partea gazdelor, în spectacol au evoluat Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei”, coordonat de Gheorghe Străjeri, şi Ansamblul Folcloric ”Străjerii Bucovinei”, coordonat de Adrian Erhan.

 

·       „O sărbătoare demnă de ziua naţională”

 

În aceeaşi zi, pe 8 februarie, „Caravana folclorului” s-a deplasat la Căminul cultural din Coşna, unde artiştii au oferit un spectacol de excepţie, pentru a-i convinge pe localnici să fie de acord cu introducerea opţionalului de folclor în şcolile din comună. La evenimentul de la Coşna a mai participat şi dansatorul popular Dorin Cocârţă, „tezaurul uman viu de la Fundu Moldovei” (titlu onorific acordat de Ministerul Culturii pentru salvgardarea păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial), care la cei 83 de ani pe care îi are le-a demonstrat tuturor că încă mai struneşte jocul popular, subliniind faptul că s-a menţinut într-o formă excelentă, deoarece până la această vârstă nu a încetat să joace.

Sala de spectacol a fost plină, iar publicul a aplaudat la scenă deschisă evoluţia artiştilor veniţi din diferite zone ale ţării. Prezent la eveniment, primarul comunei Coşna, Gavril Pardău, le-a mulţumit în numele comunităţii tuturor artiştilor din caravana folclorului: ”Pentru locuitorii din Coşna astăzi a fost o sărbătoare demnă de ziua naţională. Aşa spectacole nu am avut ocazia să vedem decât la postul public de televiziune, toţi invitaţii au fost unul şi unul”.

 

·       „După cinci ani, caravana noastră adună peste 100 de artişti, din 9 zone folclorice ale ţării”

 

Pe 9 februarie, duminică, caravana folclorului s-a oprit mai întâi la Casa de Cultură „Elisei Todaşcă” din Poiana Stampei. Și în acest loc, oamenii s-au adunat într-un număr foarte mare pentru a se întâlni cu echipa ”10 pentru folclor” şi invitaţii acesteia din întreaga ţară. Reprezentantul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava în echipa „10 pentru folclor”, Loredana Ceică, a subliniat faptul că opţionalul de folclor nu îşi propune să facă din toţi copiii artişti, ci să le ofere acestora câteva cunoştinţe despre ceea ce înseamnă tradiţiile şi folclorul neamului românesc, astfel încât acestea să fie transmise pe mai departe şi generaţiilor următoare. În cea de-a doua zi a proiectului „10 pentru folclor”, s-a alăturat echipei şi Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, pentru al V-lea an consecutiv. Spectacolul a fost unul deosebit, cu multe momente folclorice aplaudate îndelung de public. La final, au evoluat două tinere interprete din Poiana Stampei, Antonia Tataru şi Nicoleta Spînu Pralea. De la Poiana Stampei, caravana folclorului s-a deplasat, în aceeaşi zi, la Căminul cultural Neagra Șarului. Primarul comunei, Cătălin Iordache, i-a întâmpinat pe artişti îmbrăcat în costum popular. Publicul a trăit la intensitate maximă momentele artistice cu influenţe patriotice susţinute de Grupul vocal ”Ai lui Ștefan, noi oşteni” din Vicovu de Sus, de Dan Doboş şi Ovidiu Homorodean. Coorganizatorul proiectului, Giani Leonte, preşedinte al Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, s-a arătat impresionat de felul în care comunitatea din Șaru Dornei a primit caravana folclorului şi a evidenţiat faptul că ”tot ceea ce s-a construit în jurul nostru a fost posibil datorită disponibilităţii şi generozităţii fiecărui membru al echipei. La început am fost doar 10 oameni care au crezut într-o idee, şi ne-am pornit la drum. După cinci ani, caravana noastră adună peste 100 de artişti, din 9 zone folclorice ale ţării. Asta cred că spune totul despre cei care fac parte din echipa 10 pentru folclor”. Din partea gazdelor, în spectacol au evoluat Ioana Moraru şi Adelina Nemea.

 

·       Spectacolul de final ”10 pentru folclor”, joi, 13 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor

 

Pe 10 februarie, caravana folclorului ajunge la Voitinel şi Bilca, pe 11 februarie, la Vultureşti şi Rotunda, şi pe 12 februarie, la Grăniceşti. Spectacolul de final ”10 pentru folclor” va avea loc joi, 13 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, fiind finanţat de Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava.

În cadrul evenimentului, vor participa cunoscutele interprete de muzică populară Lavinia Goste şi dirijorul Marius Zorilă, împreună cu Orchestra Naţională ”Valahia”, interpreţii de muzică populară Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan, Maria Luiza Mih, Ovidiu Homorodean, Loredana Streche, Viorica Lupu,Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Florin Boita, Bogdan Boita, Dan Doboş, Sorin Filip, poliintrumentistul Leonard Zamă şi maestrul coregraf Costinel Leonte.

Iniţiatoarea Proiectul „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, cea care prezintă fiecare spectacol acolo unde caravana folclorului se opreşte, ne-a spus că ediţia de anul acesta întrece toate aşteptările prin participarea a două orchestre profesioniste şi prin prezenţa a 100 de artişti, din 9 zone folclorice ale ţării. „Vreau să îi mulţumesc domnului primar Ion Lungu, care a intuit potenţialul extraordinar al acestui proiect încă de la prima ediţie, în urmă cu 5 ani, şi ne-a susţinut în tot acest timp, ajutându-ne să facem cunoscut proiectul dincolo de graniţele judeţului. La un moment dat, i-am spus domnului primar că mi-aş dori să transformăm Suceava în capitala folclorului românesc. Anul acesta, în spectacolul de final al  proiectului, cu sprijinul financiar aprobat de Primăria Suceava, aducem cei mai de seamă artişti din întreaga ţară, ba chiar şi de peste Prut. De asemenea, 5 ani ne-au fost alături şi artiştii de la Ansamblul Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu, fără aportul cărora proiectul nu ar fi căpătat o asemenea consistenţă, şi nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor din echipa noastră, care s-au mobilizat exemplar de la ediţie la ediţie şi au contribuit decisiv la rezultatele extraordinare pe care le-am obţinut în aceşti ani”, a declarat Mihaela Bârsan. Ea a mulţumit, de asemenea, tuturor instituţiilor care sprijină „10 pentru folclor”, artiştilor care s-au alătura voluntar proiectului, pentru a promova introducerea opţionalului de folclor în cât mai multe şcoli. Convingerea organizatorilor este că proiectul „10 pentru folclor” va căpăta din ce în ce mai mult un caracter naţional.

 

Organizatori, parteneri

 

Organizatorii proiectului ”10 pentru folclor” 2020 sunt: Primăria municipiului Suceava, Televiziunea Regională Intermedia, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Asociaţia ”10 pentru folclor”,  Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, cu sprijinul primăriilor din localităţile în care va poposi anul acesta Caravana folclorului. Sponsorii proiectului sunt: Salonul de înfrumuseţare ”Bellisima”, Fly Music Bosanci, Diasil Service, Party Show Entertainment, Ritmic Com Ilişeşti, Depozitul de flori „Simfonia florilor”, Atelierul ”Royal Couture” şi Cofetăriile „Ambianţa”.