Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire de coronavirus din Italia, în zone unde se află sau călătoresc numeroși cetățeni români, Ministerul Sănătății informează că persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/ Lombardia, vor trebui să stea, după intrarea în țară, în condiții de carantină timp de 14 zile.  Aceste măsuri vor fi aplicate și celor care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile și sosesc în România.

 Aceste măsuri vor fi aplicate și pentru cei care vor ajunge la Suceava cu cele trei zboruri directe din Italia, din Milano – Bergamo, Roma și Bologna. Duminică, directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Silvia Boliacu, a declarat că la aterizarea pe aeroportul din Suceava a tuturor avioanelor care vin cu pasageri direct din Italia va fi prezent câte un doctor din cadrul acestei instituții pentru a face triajul pasagerilor. „Pe lângă asistenta aeroportului va fi prezent și doctorul nostru pentru a se face triajul. Important este ca toți cei care sosesc la Suceava din zonele în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus să declare pe aeroport acest lucru”, a spus Silvia Boliacu. Ea a arătat că toți pasagerii care vin din cele două regiuni ale Italiei vor sta în carantină timp de 14 zile.

În același timp, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a declarat, la rândul său, că a solicitat ca după fiecare aterizare să fie făcute dezinfecții ale aeroportului. „Noi avem materiale de informare primite de la DSP, dar și un suport sonor, în română și engleză, prin care pasagerii sunt sfătuiți să declare dacă vin zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus”, a spus Ioan Măriuța.

 

·         România este expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus

Ministerul Sănătății informează că până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

„Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare. Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU”, informează ministerul de resort.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.