Paul Gabor este stabilit  în Spania de aproximativ 20 de ani. Fost jurnalist, actual scriitor.

 

L-am rugat să ne scrie câteva rânduri despre cum este situația în zona în care locuiește, care sunt măsurile împotriva răspâdirii coronaviriusul și cum îi afectează pe fiecare această pandemie. 

În momentul de față, chiar dacă unora li se poate părea o joacă și mulți dintre noi avem tendința să glumim, nu este deloc așa. Spania are astăzi, vineri, 13 martie, la ora 8.10, peste 3.000 de cazuri - 3.118 cazuri de infectare și 86 sau 89 de morți. Sunt câteva localități în Catalonia izolate complet. Zona Madridului este cea mai afectată, spitalele deja au foarte mari probleme. Armata a ridicat un spital de campanie în sala de sport a Spitalului La Paz. S-au interzis manifestările publice – spectacole, adunări, mitinguri. Vacanțele pensionarilor, care au subvenții la cazare și masă, au fost anulate. Sunt anulări de rezervări în picaj. Nu mai intră nici un vas de croazieră în porturile spaniole, zborurile între Italia și Spania au fost anulate. Marocul și-a închis frontiera cu Spania chiar în această dimineață.

 

„Deocamdată e singurul „medicament” care funcționează”

Nu cred că trebuie să banalizeze nimeni coronavirusul, pentru că am face cea mai mare greșeală. La noi în țară cred că autoritățile ar trebui să se uite foarte bine la ceea ce au făcut chinezii, la ceea ce au făcut cei din Italia, la ce fac țările foarte afectate și să nu ne jucăm. Știu că la noi este foarte multă Mioriță, foarte multă lăsare pe ureche și lasă, bă, că merge și așa. Cei care banalizează și minimalizează coronavirusul o pot face, dar e bine să stăm în casă și să ne spălăm pe mâini pentru că deocamdată e singurul „medicament” care funcționează. Poate va veni și un vaccin, poate vor fi și alte remedii, dar deocamdată să-i ascultăm pe specialiști și să lăsăm deoparte zvonurile cu vindecări miraculoase.

În Spania este criză. Unii spun că s-au luat măsurile prea târziu, alții spun că e bine ceea ce se face. Ne așteptăm la o ascensiune a cazurilor de infectare cu coronavirus. Specialiștii spun că punctul cel mai înalt va fi atins în prima săptămână a lunii aprilie. Nu cred că va fi nici o surpriză dacă numărul de morți va crește la câteva sute. Încă o dată v-aș propune să nu ne jucăm.