Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat trimiterea în judecată a trei inculpați, într-un dosar privind fapte de corupție. Principalul vizat este un polițist, Lucian Grigoruță, din cadrul Postului de Poliție Horodniceni, afiliat Secției Rurale Mălini. 

Polițistul a fost trimis în judecată, din control judiciar, pentru săvârșirea a zece infracțiuni: șase infracțiuni de trafic de influență, trei de luare de mită și una de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

Procurorii au arătat că în perioada noiembrie-decembrie 2019, agentul de poliție, în șase situații, a pretins diferite sume de bani de la persoane din zona în care îşi desfăşoară activitatea, pretinzând că are influenţă asupra unui coleg din cadrul poliției rutiere şi promițându-le că, în schimb, îl va determina pe acel coleg din cadrul poliției rutiere să nu sancţioneze acea persoană sau o persoană apropiată, pentru o contravenție rutieră.

Sumele pretinse şi primite au fost de 400 de lei, 600 de lei, 100 de euro, 1.000 de euro, respectiv 150 de euro şi 100 de lei, se arată în rechizitoriu.

Polițistul le spunea celor de la care pretindea bani că există o notificare pe numele lor sau al unei persoane apropiate, că s-ar fi aflat la volanul unui autoturism şi ar fi fost surprins de camere de supraveghere a traficului în timp ce trecea pe culoarea roşie a semaforului, astfel că urmează a fi amendat și lăsat fără permis de conducere. Pentru a ”rezolva” problema, acesta cerea bani.

 

 A primit bani de la șoferi pe care i-a prins băuți 

Într-un alt caz, agentul ar fi pretins suma de 1.000 de euro și ar fi primit suma de 4.000 de lei de la un șofer care fusese depistat chiar de el conducând un autoturism, deşi îi era suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (infracţiunile de luare de mită şi dare de mită).

Într-un alt caz, într-o zi în cursul lunii august 2019polițistul ar fi pretins de la doi conducători auto suma totală de 300 de euro și 200 de lei și a primit de la fiecare conducător auto câte 800 de lei, pentru ca agentul de poliţie să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracțiuni flagrante, întrucât în ziua respectivă cei doi conducători auto fuseseră depistaţi de agentul de poliţie conducând autoturisme pe drumurile publice, deşi anterior consumaseră băuturi alcoolice (2 infracţiuni de luare de mită).

În dosar mai sunt trimiși în judecată Mihai Vasile Dănilă și Cristian Boboc, pentru dare de mită sau mărturie mincinoasă. Unul dintre ei a declarat că suma de 1000 de euro pe care i-a dat-o agentului nu a reprezentat preţul traficării influenţei agentului de poliţie, ci un împrumut, contrar a ceea ce afirmase anterior.