Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat că anunţul vice-premierului Raluca Turcan cu privire la îngheţarea anului şcolar, ca variantă luată în calcul de autorități, este total iresponsabil. Virginel Iordache a spus că din punctul său de vedere această declaraţie este neavenită şi iresponsabilă.

„Nu se poate să vii cu o astfel de declarație în condițiile în care profesorii se luptă, cât pot, să vină în sprijinul elevilor. Oare doamna Turcan își dă seama ce se poate întâmpla dacă se îngheață anul școlar, știe cu ce probleme se vor confrunta profesorii, elevii și părinții? Consider că un an din viața unui copil este extrem de important și nu cred că este momentul să îl irosim, în condițiile în care este parcursă aproximativ 70% din programa școlară”, a precizat Iordache.

El a arătat că pentru luna aprilie erau deja prevăzute în structura anului școlar două săptămâni de vacanță, precum și o săptămână de tip „școala altfel”, motiv pentru care materia ce ar trebui recuperată nu este de dimensiuni importante. El a adăugat că deşi cursurile vor fi suspendate și în luna mai, din experiența sa la catedră poate să spună că această perioadă poate fi recuperată, iar materia poate fi esențializată în așa fel încât acest an școlar să fie finalizat. „În cadrul unui grup de specialiști din PSD este în curs de elaborare a unui document-alternativă, prin care se poate aborda educația, demersul de predare-învățare-evaluare în sistem electronic, oferind și alte soluții, măsuri, pentru perioada următoare. Există astfel de alternative și sunt sigur că se pot găsi modalități eficiente și adaptate tuturor situațiilor. Dar trebuie să știi, să ai expertiză, să fii rațional și, mai ales, să îți pese de oameni, de tineri, de starea de spirit a românilor în aceste momente de criză fără precedent. Înțeleg extrem de bine situația, inclusiv a elevilor din anii terminali, care urmează să susțină examenele naționale în aceasta vară, dar există soluţii”, a spus Iordache.

El a precizat că în cazul în care situația de suspendare a cursurilor se va prelungi și după vacanța de Paște, atunci se poate recurge la prelungirea perioadei de desfășurare a cursurilor până la 30 iunie sau chiar 15 iulie, iar în cel mai rău scenariu se pot elimina din programele disciplinelor de examen acele conținuturi care ar fi trebuit predate în semestrul al II-lea.