Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că după data de 15 mai 2020 românii vor putea circula fără a mai completa declarațiile pe proprie răspundere. Șeful statului a mai spus că tot după 15 mai va fi obligatorie folosirea măștilor de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Klaus Iohannis a precizat că împreună cu premierul Victor Orban, mai mulți miniștri și consilieri s-a început conceperea unui plan de relaxare a măsurilor impuse în momentul de față pentru prevenirea extinderii infecțiilor cu noul coronavirus. „Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”, a declarat președintele României.

El a adăugat că o altă măsură care va fi luată „cu siguranță va bucura pe foarte mulți români”. „După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală”, a arătat șeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat faptul că pentru protecția generală a populației, dar și pentru protecția individuală a persoanelor, multe restrângeri existente în prezent vor rămâne în vigoare în continuare. Astfel, el a arătat că şi după data de 15 mai 2020 vor rămâne în vigoare interdicțiile pentru adunări publice şi pentru alte manifestări. „După 15 mai, vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, a mai precizat Klaus Iohannis. Pe de altă parte, el a spus că împreună cu Ministerul Educaţiei va elabora şi un plan pentru revenirea elevilor la școală.