Scandalul imens izbucnit după ce Curtea Constituțională a decis că actul normativ care a mărit chiar și de 20 de ori amenzile date în baza ordonanțelor militare este neconstituțional în ansamblul său va duce, dacă nu se va da o decizie unitară, la o adevărată blocare a activității instanțelor și chiar și a polițiștilor, care sunt obligați să întocmească personal întâmpinarea ce se depune la dosarul de judecată, în cazul amenzilor date de fiecare agent în parte.  

După cum ne-a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în ”contextul Covid” polițiștii suceveni au aplicat un total de 5.284 de amenzi. Marea majoritate sunt însă pentru abateri la regimul rutier sau contravenții economice, aplicate în baza unor legi în vigoare. Cifra care interesează cel mai mult este legată de nerespectarea interdicțiilor de deplasare, la acest capitol fiind înregistrate 1.775 de amenzi, în valoare de aproape 3,5 milioane de lei. Alte 62 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea izolării.

Așadar, vorbim la nivel de județ de aproape 1.800 de amenzi care vor fi în majoritate contestate în instanță, așa cum de altfel recomandă și Curtea Constituțională.

Un aspect care nu este încă lămurit pe deplin este legat de detaliul important dacă toate amenzile sunt neconstituționale ori doar cele aplicate după data de 1 aprilie, când valoarea sancțiunilor a fost săltată de la minimum 100 de lei și maximum 5.000 de lei, la minimum 2.000 de lei și maximum 20.000 de lei. Un alt detaliu care nu a fost constituțional a fost că s-a stabilit că cel sancționat nu poate achita jumătate din minimum prevăzut de lege, ci jumătate din amenda încasată efectiv în procesul-verbal.

 

”Ar fi absurd să facem întâmpinări legale prin care să ne apărăm în instanță la un proces-verbal declarat ilegal”

Comisarul-șef Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor (CNP), organizația Suceava, a arătat că o avalanșă de contestații va bloca, pe lângă activitatea instanțelor, și pe cea a polițiștilor.

”Ar fi absurd să facem contestații legale prin care să ne apărăm în instanță la un proces-verbal declarat ilegal. Numai în 24 de ore, la nivelul Secției Rurale Gălănești, pe care o conduc, am avut 50 de astfel de procese-verbale, volumul de muncă al colegilor a fost imens”, a declarat Marius Ciotău.