Grupul de Comunicare Strategică a raportat, vineri seara, la ora 19.00, 10 decese ale unor persoane cu COVID-19 din județul Suceava. La finalul comunicatului, GCS menționează că „în urma schimbării sistemului de raportare a cazurilor și deceselor COVID-19, au fost făcute o serie de verificări, cercetări și completări ale bazei de date naționale, acestea având ca rezultat identificarea unui număr de decese neraportate”.

Conform raportării GCS, șase dintre decesele comunicate vineri seara au avut loc în zilele de 1 și 2 mai. În lista celor 10 decese din județul Suceava sunt: o femeie în vârstă de 84 ani, de la un cămin de bătrâni, confirmată cu COVID-19 în data de 30 aprilie, decedată în data de 1 mai; o femeie în vârstă de 61 de ani, cu astm bronșic, cardiopatie ischemică cronică, hipertensiune arterială, cu un infarct miocardic în 2019, stentată, diabet insulino-dependent, confirmată cu noul coronavirus în 17 aprilie, decedată pe 1 mai; o femeie în vârstă de 78 de ani, cu insuficiență cardiacă, boală renală cronică, dializată, confirmată cu COVID pe 21 aprilie, decedată pe 1 mai; acest deces, raportat vineri cu nr. 901, pare identic cu decesul nr. 760, raportat pe 2 mai.

un bărbat în vârstă de 80 de ani, cu boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară și hipertensiune arterială, confirmat pozitiv pe 26 aprilie, decedat pe 1 mai. Raportat vineri cu numărul 902, pare identic cu decesul nr. 758, raportat de GCS în data de 2 mai.

Al cincilea deces, cu numărul 903, al unei femei în vârstă de 32 de ani, cu comorbidități insuficiență respiratorie cronică, Sindrom Pickwick, obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, insuficiență venoasă cronică membre pelvine, confirmată pozitiv pe 29 aprilie și decedată pe 1 mai, este identic cu decesul raportat cu nr. 757. Având în vedere atât vârsta, cât și comorbiditățile, se pare că acest deces a fost raportat de două ori de Grupul de Comunicare Strategică.

Al șaselea deces este unul care s-a petrecut în luna aprilie, este al unui bărbat în vârstă de 72 de ani, confirmat cu COVID-19 în data de 15 aprilie și decedat în 21 aprilie. Bărbatul era venit din Italia, la începutul lunii februarie, informează GCS, și avea comorbidități sechele după un accident vascular cerebral și avea un singur rinichi.

Un alt bărbat, în vârstă de 69 de ani, suferind de hipertensiune arterială și obezitate, a murit în data de 2 mai și a fost confirmat pozitiv cu COVID-19 a doua zi, pe 3 mai.

Ultimele trei decese de pe lista de vineri sunt ale unor suceveni care au murit în ziua de 7 mai. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani, cu insuficiență cardiacă, obezitate și diabet zaharat, confirmat cu COVID-19 pe 30 aprilie; o femeie în vârstă de 63 de ani, cu aceleași comorbidități, confirmată pozitiv pe 23 aprilie, și un bărbat în vârstă de 68 de ani, cu hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică cronică, confirmat pozitiv cu COVID-19 în 29 aprilie.

Oficial, după decesele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul acestora în județul Suceava este de 168.